Избрани Новини

Тютюнопроизводителите искат повече пари за продукцията си

Според хората фирмите-изкупвачи сключват картелни споразумения

Недоволни от изкупните цени на тютюна са производителите на суровината в региона на Гоце Делчев, предаде БНТ. Според хората фирмите-изкупвачи сключват картелни споразумения, не се конкурират помежду си и затова предлагат ниски цени за иначе качествения тютюн. В момента килограм от суровината производителите продават за 4 лева и 50 стотинки.

Само една фирма изкупува тютюн в момента. Според тютюнопроизводители обаче тя само фиктивно взима суровината, защото след това я предоставя на друга по-голяма фирма, която няма договори с производителите. Така, според хората, се убива конкуренцията сред фирмите, от което падат и изкупните цени.

Иван Сабахлъков: “Една фирма изкупува за две фирми, което е пълен парадокс. Няма как една фирма, която си е направила договори да изкупува за конкурентна фирма.”

Найле Шенгова: “Всичко е договорка, картел между тях, каква цена да върви, сигурно като лани 4 лева.”

Ибраим Сари: “Един тон тютюн го дадох. Ще взема 4 бона.”

В гоцеделчевско за тютюна си, производителите искат между 6 и 8 лева за килограм.

В Дебрен половината от производителите нямат договори с фирма изкупвач. Според местните хора фирмите нарочно не се обвързват с тютюнопроизводителите, за да ги притиснат да дават стоката си на безценица.

Активната изкупна кампания в Гоцеделчевско се очаква да започне след празниците.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов