Избрани Новини

За какво да внимаваме в коледното пазаруване?

Комисията ще има дежурни екипи по празниците, които да реагират на постъпващите сигнали

Възприемайте критично посланията на търговците при предлагането на подаръчни комплекти на промоция. Тава съветва председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов в навечерието на празниците и предстоящото пазаруване, цитиран от Дарик.

„Може да се окаже, че ако си купите същите тези стоки поотделно от друг търговски обект, те биха излезли и по-изгодно, независимо че продавачът ги анонсира като комплект в промоция с най-ниската възможна цена", коментира той, цитиран от пресцентъра на контролния орган.

Eкспертите са се натъквали на случаи, в които има подвеждаща информация. Например, когато става дума за много висок процент намаление на цена, невинаги той е истински, тъй като за да бъде реален, трябва търговецът да е продавал стоката на старата цена поне месец. Срещали са и случаи, в които цената се завишава буквално няколко дни преди да е направена промоцията, обяснява Маргаритов.

Това, което се случва по време на промоции през цялата година, е, че се разпространяват в много големи тиражи рекламни брошури на търговски вериги, в които има анонс за много изгодни стоки с голям процент намаление. При проверки на комисията обаче експертите са установили, че част от тези стоки или изобщо не са били зареждани в съответните магазини или са били налични в съвсем ограничени количества. Подобни нелоялни практики се санкционират, казва ръководителят на институцията.

Той напомня, че когато потребителите се възползват от различни намаления, имат същите права, както и когато стоката се продава на редовна цена. Търговците не могат да откажат рекламация например, в случай че стоката е дефектна. Подобни оплаквания са постъпвали в КЗП.

Комисията ще продължи проверките в търговски обекти за това реални ли са намаленията и промоциите и ще инспектира дейността на туроператорите и турагентите, за да няма огорчени потребители при пътуванията.

Комисията ще има дежурни екипи по празниците, които да реагират на постъпващите сигнали. За първи път ще разкрие приемни в големите зимни курорти. „Миналата събота започна работа приемната в центъра на Банско. Ще имаме и в другите два зимни курорта Боровец и Пампорово, както и временен офис в Чепеларе, който ще бъде отрит през януари. Навсякъде разчитаме на местни хора, които се наемат сезонно. Има и изисквания към тях, като например знанието на чужд език, за да можем да съдействаме на чуждестранни туристи, както и да им дадем консултация", добавя Маргаритов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов