Избрани Новини

Проверяват за далавера с илачи на военноинвалиди

Твърди се, че възрастните хора са си доплащали лекарствата, които им се полагат безплатно

Районна прокуратура – Благоевград възложи проверка по сигнал за афера с лекарства за военноинвалиди в областния център. Всичко е в начален етап, необходимо е да се прегледат куп документи, да се разпитат свидетели, става въпрос за период от 6 години – от 2006 до 2011 година. Това може да ни отнеме и 6 месеца, съобщи председателят на държавното обвинение Борислав Ковачки.

Според подадения сигнал от близка на инвалид от войната лекуващи лекари и аптекари дори са изписвали таблетки срещу помятане на дядовци, а рецепти за баби посочвали, че са взимали хапчета срещу възпаление на простатата. Твърди се, че възрастните хора са си доплащали илачите, които им се полагат безплатно. В периода, в който ще се проверяват документите, процедурата е изисквала военноинвалидите да получават лекарствата си в някоя от двете аптеки, които имали договори. Аптекарите пък представяли фактурите в общината, за да им бъдат осребрени. После парите се превеждали от финансовото министерство. „Възможно е да не се съберат данни да престъпление и да не се образува досъдебно производство", уточниха от прокуратурата.

Подобна афера гръмна преди 3 години и в община Петрич за същия период от време – 2006-2011 г. Фактурите за лекарства на ветераните от войната, военноинвалидите и военнопострадалите са издавани от общинската фирма „Фарма Петра". Изписвани са илачи на десетки починали. Според предписанията на Агенцията за държавна финансова инспекция заради общинското дружество общината трябва да възстанови на държавната хазна общо 1 284 953.46 лева.
На тогавашния кмет на община Петрич Вельо Илиев бе наложено наказателно постановление от 4000 лв. от АДФИ заради скандалните разкрития. Съдът обаче оправда градоначалника, информира standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов