Избрани Новини

Пожарникари откриха нарушения в 10 обекта, където ще празнуват Коледа и Нова година

Служители на РДПБЗН - Кюстендил извършиха проверки в 74 обекта в областта

В десет от обектите, в които са организирани тържества, преди Коледните и Новогодишни празници са констатирани нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност, вследствие на което са направени предписания и са наложени съответните мерки за административна принуда, предаде Дарик. Служители на РДПБЗН - Кюстендил извършиха проверки в 74 обекта в областта.
На територията на област Кюстендил от началото на отоплителния сезон няма пострадали и загинали хора, но е значителен броя на пожарите възникнали поради самозапалване на комини (14 бр.), неправилно ползване на нагревателни уреди (3 бр.), неправилно ползване на отоплителни уреди (4 бр.), небрежност при боравене с открит огън (9 бр.), късо съединение (1бр.) и един пожар поради техническа неизправност в комин.
Само за последните три месеца на 2015 г. вследствие на възникнали пожари на територията на цялата страна, в бита са пострадали 53 и са загинали 28 човека. Голяма част от тях са хора над 60-годишна възраст (над 75 %), живеещи самостоятелно, в отдалечени населени места, трудно подвижни, инвалидизирани хора или такива в недобро здравословно състояние.
С настъпването на Коледните и Новогодишни празници се повишава и риска от пожари и свързаните с тях инциденти. Вероятността за възникването на пожари се засилва, както на обществени места, така и в частни домове. Предпоставки за това са използването на различни видове коледни украси, ползване на бенгалски огън, фойерверки, сценични и други пиротехнически изделия, работещи и оставени без надзор отоплителни и електрически уреди, в т.ч. и електрически лампи и други коледни украси.
За да се избегнат трагични случаи, настъпили в следствие на пожари и запалвания, РДПБЗН - Кюстендил отново НАПОМНЯ:
У дома и на работното място:
1.Не използвайте свещи и бенгалски огън за коледни украси на елхите и помещенията!
2.Не оставяйте без надзор работещи електрически лампи и др. подобни украси!
3.Не оставяйте без надзор работещи електрически и други отоплителни уреди!
4.Не допускайте деца да употребяват пиратки, римски свещи, ракети и други пиротехнически изделия!
5.Бъдете отговорни, когато държите запалени свещи в църквите. Пазете околните хора и имуществото!



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)