Избрани Новини

Ерусалим е неговото име

82-годишният дядо никога не е бил в Йерусалим

Дядо Ерусалим от село Любовка носи вече 82 години гордо рядкото си име, но никога не е бил в Йерусалим. Нито е ставал хаджия. Всяка Коледа той е в родното си село Любовка и посреща големия празник с най-близките си.

Кръстен е с това име, което означава "град на мира" и живее открай време в китното планинско селце близо до град Сандански. Една от историите, която се е превърнала почти в местна легенда, е че трябвало да се казва Мартин. Когато на кръщенето селският свещеник попитал как му е името, кръстницата се изплашила и казала Ерусалим. Оттогава той носи с гордост това рядко име.

" Моето име е такова, защото нашите хора са много религиозни. Мойта майка е родила 13 деца. Десет са умрели, три сме живи. И за да остане живо новороденото, решили да сменят имената, давани досега, с нещо ново, различно, дето не се знае. Дано се завъртат децата, да не умират. И така ми слагат името Ерусалим."

Дядо Ерусалим и христолюбец и родолюбец. Някога е бил кмет на селото, а след това и партиен секретар. От 25 години отваря селските храмове. "Предложиха ми и аз приех с желание.  Комунистическият строй беше против религията, но тя не е умряла, жива е и до днес. И няма да загине.

Дядо Ерусалим за себе си казва, че е патриот и винаги, когато чуе нещо добро за България, плаче от умиление. "Обичам България с цялото си сърце и съзнание. Не може да има друга държава по-добра и по-мила от България."

И на това Рождество дядо Ерусалим бие камбаната, за да се чуе надлъж и шир, че Спасителят се е родил...



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов