Избрани Новини

Ще затвори ли Онкологията в Благоевград?

Здравната каса със специален анекс върна отнетите от бюджета й 12 000 лева за януари

Здравната каса със специален анекс върна отнетите от бюджета на Благоевградската онкологична болница 12 000 лв. за януари, предаде БНТ. Така единственото специализирано заведение за областите Благоевград, Кюстендил и Перник няма да започне 2016-та година на червено. Каква обаче беше ситуацията в болницата до преди няколко часа и как лекарите се пребориха за бюджета?

Около 77 000 лева е бюджетът на специализираната болница за онкологични заболявания в Благоевград за този месец. За януари обаче средствата бяха драстично намалени до 63 000 лв, което предизвика не само недоволство, но и силно притеснение у лекарите. Преди дни пристигна писмо от институцията, че с анекс коригира бюджета и връща старата сума от 77 000 лв. и за месец януари. Дали това обаче не е временна мярка заради моментния обществен и медиен интерес.

В специализираната болница за онкологични заболявания в Благоевград се лекуват пациенти от 3 области – Благоевград, Кюстендил и Перник, тъй като е единствено по рода си в региона. Сградата включва онкологичен и лъчетерапевтичен център. За ремонт и закупуване на нова техника по ОП “Регионално развитие” са инвестирани над 6 милиона и 300 хиляди лева. В момента обаче болницата е изправена пред финансов колапс.

От началото на годината ръководството на болницата е успяло да изплати задължения към доставчици в размер на 200 000 лв, но към днешна дата дълговете са около 700 000 лева.

Д-р Владимир Таковски – общински съветник: “Получават се 2 или 3 варианта. Единият вариант е да трупаме дългове, които в един момент ще паднат на гърба на общината, защото ние сме общинска фирма. Другият вариант е след няколко месеца да закрием болница „Света Мина”, която поне по проекта, който спечелихме миналата година, трябва да работи поне още 6-7 години. И третият вариант е да се дава такова финансиране на персонала, което да предизвика масово напускане.

Атанас Камбитов – кмет на Благоевград: “Ясно е, че трябва да търсим решение. Това, което говорим за закриване и така нататък, въобще това не трябва и да си го помисляме.
Добрата новина е, че бюджетът на лечебното заведение за месец януари няма да бъде орязан, а ще бъде както декември. От Здравната каса обаче казаха, че няма да изплатят на онкоболницата в Благоевград надлимитните 73 000 лв.”

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов