Избрани Новини

Добра е годината за винопроизводителите

Край село Смочево произвеждат малко над 600 хиляди литра вино годишно

Винопроизводители, които имат изби край Благоевград, определят изминалата 2015 година за бранша като много добра на фона на миналата, която заради лошата реколта от дъждовете беше катастрофална за винарите, съобщава БНТ. Заради добрата реколта от зряло и качествено грозде през тази есен те очакват достатъчно вино, което да могат да реализират на пазара, да покрият разходите си и да имат и печалба.

Във винарска изба край благоевградското село Смочево произвеждат малко над 600 хиляди литра вино годишно. Преработват близо 600 тона грозде от сортовете каберне, мерло, треминер и шардоне и то от собствени лозови насаждения. Печалбите в избата ще смятат догодина, когато се продаде виното.

Винената реколта от тази година сега отлежава в дъбовите бъчви, а за да се реализира като висок клас продукт, е необходимо някои сортове в тях да престоят до 12 месеца.

Избата край Смочево дава работа на повече от 20 души. Част от виното се изнася за европейски страни, малко за скандинавските пазари и основно за вътрешния пазар.

Най-важното според специалистите е цената да отговаря на качеството, а това, че българското вино присъства все повече на трапезата, е стимул за тези, които се занимават с винопроизводство у нас.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)