Избрани Новини

Благоевград е на второ място по мръсен въздух в страната

Причината е мъглата, която задържа праховите частици

Мръсен въздух с наднормено съдържание на фини прахови частици има в последните 14 дни в голяма част от страната. Това показва справка от системата за контрол в Изпълнителна агенция по околна среда. Причината е мъглата, която задържа праховите частици, пише „24 часа“.

Превишенията на нормите стигат до 3 пъти, като в София е 1,79 пъти. В Благоевград нормата е надскочена 3,14 пъти. Подобни са резултатите и за центъра на Перник. Превишения са отчетени още в Кърджали, Стара Загора, Сливен, Пловдив, Смолян, Враца, Русе, Бургас и Варна.

В големите градове основната причина за мръсния въздух е транспортът, в по-малките е отоплението с дърва. Затова наскоро от екоминистерството посъветваха да се гори само суха дървесина, което може да намали с до 40% замърсяването.

Статистиката показва, че превишенията на нормите скачат през зимата. Например през 2014 г. са измерили 2811 превишения, докато през лятото те са били 437.

Спрямо 2011 г. превишенията на нормите са намалели с 1/4. Срещу България продължава да е активна и наказателна процедура от ЕК за наднормени фини прахови частици.

28 общини у нас имат програми за борба със замърсителите на въздуха. С промени в закона на кметовете ще се позволи да ограничават движението на коли в населените места, за да намалят замърсяването. Предвидена е глоба от 5000 лв. за кмет, който не направи и не изпълнява общинската програма за подобряване на състоянието на въздуха.

В новата ОП “Околна среда” са предвидени и 120 млн. лв. за проекти за подобряване на качеството на въздуха.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов