Избрани Новини

Ексхумираха тялото на първия починал от ракията-убиец в Якоруда

Анализът сочи 13 души, пили чист метилов спирт

По разпореждане на окръжна прокуратура в Якоруда бе извършена ексхумация на тялото на първия починал от ракията-менте Вайдан Мисанков, информира "Труд". Процедурата бе изършена на гробището в малкия град, след като полиция заварди района. Съдебният патоанатом Яни Златин направи аутопсията направо на място, след като бе изровено тялото. Вайдан Мисанков е имал рожден ден навръх Бъдни вечер, но на 25 декември се събрали с компания приятели да се черпят в дърводелския цех на бизнесмена Тайфия Мекльов.

Той извадил туба с 6 литра ракия и почерпил компанията. Всички изпили около 2 литра, а останалите 4 литра Мекльов дал на Медо Биков, който му платил с един заек. Биков по-късно направил ритуално клане на прасето си и почерпил компания от приятели в ромската махала.

Така след два дни запой петима от двете компании починаха от отравяне с ракията, а други 8 се лекуват в реанимацията на благоевградската болница. Лекарите от Разлог вписали в смъртния  акт на първия починал Вайдан Мисанков, че е починал от алкохол менте, но не извършили аутопсия и не информирали веднага полицията. Това наложи ексхумация на тялото, за да има доказателства при съдебното производство.

Окръжна прокуратура обвини в продажба и разпространение на фалшивия алкохол собтвеника на дърводелския цех Тайфия Мекльов, 46-годишен. При гледане на мярката му той се опита да прехвърли вината на Юусуф Мемчов. Според Мекльов той донесъл преди време ракията в цеха. Но Мемчов е мъртъв и няма как да свидетелства, той починал на 21 декември, а в смъртният акт му пише инфаркт. Хората в Якоруда говорят,че и той е жертва на ракията-менте, но смъртта на Юсуф не се разследва от разследващите органи.

Според прокуратурата това е просто защитна теза, с която бизнесменът иска да прехвърли вината. Съдът остави в ареста бизнесмена. Междувременно излязоха резултатите от анализа на концентрата, който са пили починалите. Той сочи,че ракията е била чист метанолов спирт, овкусена с ароматизатори и оцветена. Според експертите ракията е варена в казан. Според медиците починалите са имали между 3 и 4 промила алкохол в кръвта си.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов