Избрани Новини

Вдигат наздравици сред сталактити и сталагмити

От 1968 година спелеолози посрещат Нова година в Ягодинската пещера

Не всеки посреща Нова година сред сталактити и сталагмити и при 6 градусови температури! Но група пещерняци от Чепеларе го правят всяка година. Ягодинската пещера и тази Нова година ще приюти спелеолозите, кито традиционно посрещат празника там. От 1968г. е традицията в нейния подземен свят на 31-ви декември срещу 1-ви януари край елха, която остава свежа няколко години, да се вие кръшно хора от пещерняците, информира БНР. Сергей Генчев разказва: "Този начин да посрещаме празника е създаден много отдавна, още през 1968г. от нашия ръководител Димитър Райчев. Точно в новогодишната вечер се събира дружеството за провеждане на ежегодната експедиция в Родопите, в някоя пещера, най-вече в Ягодинската. Подготвяме си празнична вечеря - с пържоли, кюфтета, торти и т.н."

Първоначално са посрещали в Горни Раш-1 - намира се между Триград и Ягодинската пещера, след това в Триградската пещера, но през последните години се събират в Ягодинската. Обзавели са си т.нар. новогодишна зала. Тя е пространствена, има си и коледно дръвче - то се сменя през 3-4 години, като запазването му се дължи на ниските температури в пещерата.

"Навръх Нова година сме под земята, аз съм празнувал така около 15 пъти и е много интересно. Създава се празнична атмосфера от самите нас, имаме си програма с празнични игри и томболи.

Една от тях, понеже пещерата е картирана, е да скрием в определени точки подаръци-изненади с координати и всеки желаещ може да ги търси за определено време. Каквото намери, си е за него. Подаръци има за всеки, винаги има и две бутилки шампанско - за старата и за новата година, които обикновено не отваряме, защото алкохол се пие по малко, само за да се чукнем. А по-младите не пият въобще. Започваме към 20 часа и караме докъм 3-4 часа. Към края на вечерта теглим втора томбола, преди да си тръгне основната група - двама остават през нощта, те са пазителите в залата. В палатковия лагер те дежурят докъм обяд."

Сега се събират по-малко хора, от 5 до 10 пещерняци, но някога са посрещали заедно празника до 30 човека. Но винаги е интересно и забавно да посрещнеш по този начин Новата година, твърдят те. Може да влезеш в пещерата в слънчев ден, а на първи януари да те посрещне студ, сняг и вихрушки. Изненадите носят още емоции и добро настроение винаги.

Ягодинската пщера е дълга 10 км и е разположена на три етажа, от които само третият /най-нисък/ е облагороден и електрифициран. За туристите в него е изградена 1100-метрова пътека. Входът и изходът към този етаж са изкуствено прокопани тунели с дължина съответно 150 и 80 метра. Пещерата е уникална със своите безбор сталактити, сталагмити, сталактони, "завеси", "леопардови кожи" /различно оцветени скални слоеве/, пещерни перли. Тя има постоянна температура от 6 градуса и влажност 92%. Някои от вътрешните й оформления напомнят за Дядо Коледа, Снежанка и седемте джуджета, Богородица и Младенеца, Пижо и Пенда, форми на животни и фантастични фигури. В тази зала са се състояли и над 200 сватби.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов