Избрани Новини

Обмислят нови правила за професията ски учител

Добри условия за каране на ски и сноуборд има в зимните ни курорти

Добри условия за каране на ски и сноуборд има в зимните ни курорти, предаде БНТ. Около 75% от пистите на Банско работят. В Πaмпopoвo ca отворени 6 пиcти, а вcичĸи лифтoвe са на разположение на туристите. В Боровец скиорите ще могат да се насладят на нощното каране на пистите “Рила”, “Ротата”, “Мартинови бараки 1, 2 и 3″.

От Министерство на туризма подготвят промени за практикуването на професията ски учител. Най-важната от тях е въвеждането на специални категории за упражняване на професията ски учители и изисквания за полагане на изпити по теория и практика преди придобиването на удостоверение за правоспособност. Преподавателите ще трябва да имат специализации по алпийски ски, ски бягане и сноуборд.

Борис Колчагов е ски учител в Банско от 15 години. Според него новата категоризация ще бъде в услуга на туристите. Като най-добра той определи идеята за създаване на специален списък на ски инструкторите, който ще бъде достъпен онлайн.

“Определено ще улесни нашата дейност. Ще има яснота и виждане за правоспособността на определените лица с тази дейност. В 21 век това е нещо нормално, време е да го има и в нашата професия”, коментира Колчагов.

Ски учителите ще могат да практикуват само ако са наети от училище. Така ще се ограничи броят на работещите в сивия сектор.

“Радващото е, че последните години някакси отшумява тази практика благодарение на усилията на всички ни”, казва ски учителят.

Колчагов е категоричен, че освен другите условия, на които трябва да отговарят ски учителите, те трябва да владеят и чужди езици, защото все повече чужденци посещават зимните ни курорти.

“Нуждата, която изпитваме, е от повече писти, повече трасета за начинаещи скиори. Тук няколко години се говори за тая прословута втора кабина. Искаме държавна подкрепа за развитието на ски спорта”, обяснява той.

Според новата наредба учебните програми и план на обучението ще се разработват от професионалните туристически сдружения, според международни стандарти. За ски учителите, които не отговарят на някое от новите изисквания, има условие да изкарат едномесечен стаж, за да могат да практикуват професията или просто да държат изпит отново.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)