Избрани Новини

С гайди и мъжко хоро хвърлят кръста в Дупница на Йордановден

"Мъжкото" хоро ще започне в 10 часа под Наков мост

Ритуалът по хвърлянето на кръста на Йордановден в Дупница ще стане на Наков мост в сряда. Точно в 12 часа той ще бъде хвърлен във водите на река Джерман.
От тази година, по инициатива на група младежи, ще бъде създаден и нов ритуал с български традиционни хора във водата под съпровода на гайди. "Идеята се роди спонтанно още преди няколко месеца. Това е един типично български ритуал, на който ставаме свидетели в Калофер и искаме всяка година да празнуваме по същия начин и в Дупница. В тези години, забравяме чисто българското и затова трябва да възродим такива обичаи. Получихме пълна подкрепа от кмета г-н Чимев по организацията и осигуряването на гайдарите и се надяваме, че поне за няколко часа ще се почувстват всички присъстващи истински българи и патриоти. До момента има над 50 момчета, които са потвърдили, че ще се включат", коментира един от първоизточниците на идеята Кирил Чакъров, който е треньор и мениджър на СК "Патриот". "Мъжкото" хоро ще започне в 10 часа под Наков мост. "От разговорите ни с другите момчета, които ще се хвърлят във водите за кръста, сме на едно мнение, че всички пари, които впоследствие се съберат ще бъдат дарени за рехабилитацията на нашия съгражданин Веселин Георгиев", допълни Чакъров. Само преди няколко дни, Чакъров бе удостовен с приза за "Мениджър на годината" за 2015 година в индивидуалните спортове от "Спортист на Дупница".

33-годишният Веселин Георгиев в следствие на счупване на гръбначни прешлени получава парализа, загуба на мускулните функции и на четирите крайника и се нуждае от продължително лечение.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов