Избрани Новини

Полиция, дрегер и видеокамери за Богоявление в Благоевград

Участниците ще бъдат проверявани за алкохол с дрегер

Парен каша духа. Крути мерки предприемат в Благоевград за празника Богоявление срещу опитите за насилие в битката за кръста във водите на река Бистрица. Засилено полицейско присъствие ще има утре сутринта в района, където ще се проведе ритуалът по хвърлянето на християнския символ. Униформените ще направят извънреден инструктаж на десетките участници, за да не се стигне до ексцесии и нарушаване на обществения ред.

„Ние пък ще прегледаме записите от видеокамерите на журналистите, ако се стигне до меле и бой за Богоявленския кръст. Няма да допуснем сеири. Няма да поощряваме насилието, искаме всичко да е справедливо", заяви отец Андон Шавулев, който е свещеник в катедралния храм „Въведение Богородично". Всички участници в ритуала в сряда ще бъдат предупредени да не се бият, за да се доберат първи до кръста. Освен това участниците ще бъдат проверявани и да не са употребили алкохол, ще ги тестват с дрегер. Прекалилите с пиенето няма да бъдат допуснати до участие. "Няма да допуснем поведение, което няма нищо общо с християнските ценности. Заедно с полицията ще следим да не влезе в реката нито един, който е употребил алкохол. За целта ще има проверка от страна на органите на реда", категорични са божите служители.

Видеокамери ще заснемат борбата за изваждане на богоявленския кръст от водите на река Благоевградска Бистрица. Това се прави с цел прекратяване на мелетата и боевете за светинята.

Крайните мерки срещу насилието във водата има резултат и в последните 2 години нямаше бой за кръста. За последно имаше меле през 2013 година. Тогава 17-годишният гимназист Димитър Кокалков пръв хвана Богоявленския кръст, но не успя да го опази от агресията на няколко други участници в ритуала. След истинска ръкопашна схватка с християнския символ от реката излезе 26-г. Христо Стоянов. По-късно обаче свещеници изгледаха видеозапис и определиха Кокалков за победител в надпреварата за разпятието, информира standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов