Избрани Новини

Над 2000 кукери ще прогонят злото от Благоевград

Очаква се над 5000 души да наблюдават танците

Кукерско шоу ще завладее Благоевград тази неделя. Над 2000 сурвакари от града и околните селища ще участват в 8-ия общински фестивал. За втора поредна година 12-те кукерски групи ще дефилират по булевард „Св.св. Кирил и Методий". Шествието на маскираните мъже, жени и деца ще започне в 11,00 часа, представянето им ще бъде оценено от експерти. По традиция в края на дефилето ще бъдат отличени и наградени най-оригиналните кукерски облекла.

Очаква се над 5000 души да наблюдават танците, с които кукерите ще прогонят злото от община Благоевград. В атрактивния маскарад се пресъздадат не само характерни за района кукерски и сурвакарски игри, танци, обичаи, но и изпълнени с много хумор и въображение сценки на злободневни теми. Заедно с познатите страховити маски на бабички, старци, дяволи, мечки и мечкари, се появяват и образите на герои от днешното време.

Всички играят, пеят и танцуват с много настроение, под звуците на чановете, музиката и тъпаните гонят злите сили и наричат за здраве, мирна и плодородна година. Всяка група се отличава със собствен стил и костюми. Парични награди са осигурени от общината за всички групи. „Ще има камили, шейхове, полицаи, политици, съдии, футболисти...Палитрата от образи е огромна, сигурно е, че ще създадем много емоции и радост на зрителите", твърди Венцислав Лудачки, който е водач на групата от 200 сурвакари на квартал „Струмско". Ние не приемаме кукери от други населени места, но доста от останалите групи разчитат на помощ от сурвакари – гастрольори, които идват от населени места извън общината и се включват в шествията им, твърди той.

Призове ще се дадат за различни категории - "Придържане към традициите", "Артистичност", "Иновации", „Най-оригинална хореография", "Най-добра маска", пише standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)