Избрани Новини

Все повече фермери в Югозапада отглеждат зайци

Не изисква голям терен и отглеждането е по-лесно

През изминалата година пет пъти е нараснал интересът на фермерите в Благоевградска област, които се занимават с отглеждането на зайци с европейски средства, информира БНТ. Животновъдите се регистрират като земеделски стопани, за да могат да кандидатстват по европейски програми и да получават по-високи субсидии за животните, които отглеждат.

Венета Ифандиева от 10 години отглежда зайци. Започнала да се грижи за 2 заека. И вече има 100. Разказва, че досега не е кандидатствала за финансиране от европейски програми, но тази година за първи път ще подаде документи. Според нея зайците изискват много грижи и отнемат много време.

Венета Ифандиева: „Те са много капризни. Искат първо голяма чистота и второ – трябва много да се дезинфекцират постоянно, водата, хранилките и постоянно да им се почиства”.

От Областната служба по земеделие в Благоевград казаха, че субсидията за зайци майки е 293 лв., докато за една коза фермерите получават по 182 лв.

Кирил Укев, директор Областна служба по земеделието - Благоевград: „Може би интересът е по-голям, защото не изисква голям терен на животновъдния обект и отглеждането е по-лесно спрямо едрия рогат добитък или средния рогат добитък.”

През последната една година значително се е увеличил и броят на фермерите в региона, които отглеждат пъдпъдъци. Има регистрирани 115 стопанствa.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов