Избрани Новини

Тютюнопроизводители от Вълкосел готвят протест

Според тях качеството на тютюна е високо, а изкупната цена – ниска

Тютюнопроизводители от сатовчанското село Вълкосел са готови да протестират, ако фирмите не изкупят цялата им продукция съобщи БНТ. Според производителите качеството на тютюна е високо, а изкупната цена – ниска. Около 30% от земеделските стопани в региона са засадили тютюн, без да имат сключени договори и са притеснени, че никоя фирма няма да иска да изкупи продукцията им.

Цялото семейство на Сюлейман Трох се занимава с отглеждането на тютюн. Мъжът казва, че друго препитание в селото освен тютюн няма. Споделя, че има сключен договор с фирма само за една част от продукцията си.”

Сюлейман Трох: “Ако не сключим договор за основното количество, трябва да го хвърлим, няма кой да го купи. Ограбвани сме от фирмите с благословията на държавата.”

Според тютюнопроизводителите качеството на тютюна е високо, въпреки това обаче фирмите изкупуват продукцията им на цени не по-високи от 5 лв. за килограм.

Сюлейман Арунов, кмет на Вълкосел: „Липсата на закон и регламенти за защита от държавата ни доведе до това положение, че ние молим просто фирмите да ни го изкупят, просто не се борим за цена. ”

От Съюза на производителите на ориенталски тютюн казаха, че се надяват да се създадат правила и изкупната кампания да се регулира, ако бъдат приети предложенията им за промяна на Закона за тютюна и тютюневите изделия.

Тютюнопроизводителите настояват да бъдат определени дати за начало и край на изкупната кампания.

Арбен Мименов, председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн: „Дата за раздаване на семена навреме. Сключване на договори навреме. Ако можем, да договорим колективно. Минимални изкупни цени, също го искаме.”

Земеделците настояват да бъде създадена комисия, която да бъде арбитраж между тютюнопроизводителите и фирмите при определянето на изкупната цена.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)