Избрани Новини

Слагат кутия за дарения вместо такса "вход" в къщата на Майстора

Комплексът с творби, кореспонденции и вещи на Майстора се посещава годишно от над 1000 души

Кутия за дарения се слага в къщата музей на големия ни художник Владимир Димитров-Майстора в кюстендилското с.Шишковци - вместо предложението посетителите да плащат по 1 лев такса "вход", каза кметът на селото Климент Терзийски, пише "Труд".

Комплексът с ескпозиции от творби, кореспонденции и вещи на Майстора се посещава годишно от над 1000 души. Досега те посещаваха къщата безплатно. "Искахме да се въведе 1 лев такса, но от общината и художествената галерия "Владимир Димитров Майстора" в Кюстендил не се съгласиха. Затова пък ще има кутия за дарения. Комисия от петима души ще я разтоваря периодически и ще обявява постъпилите дарения", поясни кметът. Той се оплака, че уредничката на къщата музей, завършила наскоро гимназия, взема символичните 150 лева заплата и няма никаква възможност да увеличат заплатата й. Това би могло да стане с твърда такса "вход", каквато общинарите не разрешили.

Къща-музей Майстора се осигурявала с услугата "зелник" - с предварителна заявка майсторки на месивата от селото месят зелник, който струва на клиента 18 лева, припомни кметът Терзийски.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)