Избрани Новини

Слагат кутия за дарения вместо такса "вход" в къщата на Майстора

Комплексът с творби, кореспонденции и вещи на Майстора се посещава годишно от над 1000 души

Кутия за дарения се слага в къщата музей на големия ни художник Владимир Димитров-Майстора в кюстендилското с.Шишковци - вместо предложението посетителите да плащат по 1 лев такса "вход", каза кметът на селото Климент Терзийски, пише "Труд".

Комплексът с ескпозиции от творби, кореспонденции и вещи на Майстора се посещава годишно от над 1000 души. Досега те посещаваха къщата безплатно. "Искахме да се въведе 1 лев такса, но от общината и художествената галерия "Владимир Димитров Майстора" в Кюстендил не се съгласиха. Затова пък ще има кутия за дарения. Комисия от петима души ще я разтоваря периодически и ще обявява постъпилите дарения", поясни кметът. Той се оплака, че уредничката на къщата музей, завършила наскоро гимназия, взема символичните 150 лева заплата и няма никаква възможност да увеличат заплатата й. Това би могло да стане с твърда такса "вход", каквато общинарите не разрешили.

Къща-музей Майстора се осигурявала с услугата "зелник" - с предварителна заявка майсторки на месивата от селото месят зелник, който струва на клиента 18 лева, припомни кметът Терзийски.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов