Избрани Новини

Благоевград сведе глава пред Пейо Яворов

Прозвучаха едни от най-запомнящите се негови стихотворения

Благоевградската общественост отбеляза 138 години от рождението на българския революционер и поет Пейо Яворов. Възпоменателното тържество се състоя пред бюст-паметника на революционера в градската градина. В знак на признателност към делото на Яворов бяха положени цветя от зам.кметa по култура и хуманитарни дейности на Благоевград Христина Шопова, представители на институции, общественици и граждани. Възпитаници н а IX ОУ „Пейо Яворов” припомниха част от живота и делото на поета. Освен исторически данни от живота му, прозвучаха и едни от най-запомнящите се негови стихотворения.

Поетът и революционер ще остане в съзнанието на хората като един от най-активните участници в Балканската война, която през 1912 година води до освобождение на Пиринския край. Трагизмът и драматизмът са типични черти от неговото творчество. Творчеството и поезията му са пропити с трагизъм, породен от драматичния му живот, пълен с разочарования. Едно от големите е решението на баща му да прекрати неговото образование. Това обаче не повлиява на факта, че Яворов е един от най-добрите поети на България. Сред най-известните му стихотворения са „Две хубави очи”, „Песен на песента ми”, „Две души”, „Бежанци” , „Хайдушки копнения (Спомени от Македония 1902-1903) и още много други. Освен поезия, Яворов пише драми и статии. 

Войводата-поет Пейо Яворов е редактор на легалния орган на ВМРО вестник "Дело" и други издания, свързани с македоноодринското революционно движение. Той е бил четник в четите на Михаил Чаков и Яне Сандански, близък съратник, сподвижник и биограф на легендарния Гоце Делчев.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)