Избрани Новини

"ВиК”-Петрич плаща 5000 лева глоба за мръсна вода

Завишени били нормите за "колиформи“ и "ешерихия коли"

„ВиК” ЕООД в Петрич трябва да плати 5000 лева глоба заради мръсна вода, предназначена за питейно-битови нужди, информира "Труд". Решението е на районния съд в южния град. Водното дружество обжалва пред магистратите имуществената санкция, издадена от директора на Регионалната здравна инспекция. От фирмата настояваха за нейната отмяна.

Мотивите бяха необоснованост на фактическите констатации на наказващия орган и съществени процесуални нарушения. Доказано е в хода на делото, че инспектори на РЗИ извършвали ежеседмично вземане на проби за качеството на питейната вода в Петрич. На 30 март миналата година са взети проби от водата за питейно-битови цели от водопроводната мрежа на централен водоизточник от пицария и автогарата.

Резултатите от извършения микробиологичен анализ показали отклонения от нормативните изисквания за качеството на питейната вода. Завишени били нормите за „колиформи“ и „ешерихия коли“. На 14 април са взети повторно проби от водата за питейно-битови цели от двата обекта и от една от гимназиите в града. Установено било ново завишеие на нормите на живителната течност. На 27 април за трети път са взети проби, но микробиологичното изследване доказало отново наличието на отклонения от изискванията за качеството на водата. То било извършено в лабораторията на РЗИ – Благоевград, като за всяка отделна проба били съставяни протоколи от контрол на води и сертификати от контрол към тях. Никой от „ВиК” – Петрич не се явил за сътавяне на акт за административно нарушение. Накрая такъв е направен на 26 май 2015 г. в отсъствието на нарушителя, но в присъствието на свидетел. Съдът потвърди закокосъобразността на наказателната постановление в размер на 5000 лева.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов