Избрани Новини

Прекратиха делото за влаковия ад при Мурсалево

Полякът П.С. управлявал ТИР с ремарке с мандарани, който паднал на жп линията София-Кулата

Районният съд в Дупница прекрати наказателното производство срещу поляка П.С., управлявал ТИР с ремарке с мандарани, който падна на жп линията София-Кулата при село Мурсалево, а в него се удари и пламна идващата от Благоевград мотриса "Дезиро", информира "Труд".

Инцидентът стана около 19 ч. на 11 декември 2014 г. Във влака пътували 96 пътници. Тогава оцелелите пасажери обявиха за герой машиниста Димитър Христов. В последния момент, секунди преди удара, изскочил от кабината, влязъл в първия вагон, за да предупреди пътниците да се държат здраво за седалките. След това почнал да извежда навън изплашените пасажери от пламналите вагони. Никой не пострадал, даже и багажът на пътниците бил изнесен навреме. Машинистът беше награден.

25-тонният полски ТИР "Скания" с полуремаркето "Шмитц" се е движел със скорост от 70-75 км/ч. Когато приближил завоя на Е-79 преди Мурсалево, шофьорът забелязал как пред очите му се свлича земна маса и падат камъни от крайпътния скат, обезопасен с мрежа. За да избегне камъните, полякът се опитал да ги заобиколи, отклонил се от платното и през банкета и през ската паднал върху жплинията. При падането ТИР-ът скъсал проводник на електрическата контактна мрежа, след което ремаркето се запалило. Пламнала и влаковата композиция с близо 100 пътници.

"От обстоятелствата по делото е видно, че се касае са случайно деяние. Не е виновно извършено деянието, когато деецът не е бил длъжен или не е могъл да предвиди настъпването на обществено опасните последици. По никакъв начин П.С. не е бил длъжен и не е могъл да предвиди, че по пътя му ще има внезапно свличане на земна маса", митивира се съдебинят състав. Решението може да се обжалва от пракуратурата пред кюстендилския окръжен съд.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов