Избрани Новини

Три нови пиеси подготвя ДТ "Никола Вапцаров“ - Благоевград

"Двубой“ от Иван Вазов, "Последният страстен любовник“ от Нийл Саймън и "Кой ми сви панталоните“ вече се репетират

"Двубой“ от Иван Вазов, „Последният страстен любовник“ от Нийл Саймън и „Кой ми сви панталоните“, припозната под заглавието „Секс, лъжи и още нещо“ от Р. Галтън и Д. Антробс са трите нови заглавия на постановки, които подготвят актьорите на ДТ „Никола Вапцаров“ Благоевград за настоящия театрален сезон, съобщи БНР. Сценичният вариант и постановка на „Двубой“ са дело на Костадин Бандутов, а в една от ролите ще видим и певицата Йорданка Варджийска. Само след дни актьорите от благоевградския театър започват да готвят и „Кой ми сви панталоните“.

„Като че ли, свършвайки 2015 година, малко се поусмихна. Аз съм малко поуспокоен, защото ние свалихме противогазите и почнахме да дишаме въздух без тях, по-спокойно. На какво се базира това нещо – на работата, която вършим. Със собствени усилия успяхме да направим две пиеси, за които купихме само няколко литра боя, стари декори и направихме две чудесни пиеси“, сподели Петър Кьосев. От ДТ „Никола Вапцаров“ не са забравили и най-малките си зрители, за които ще играят „Бременските градски музиканти“ и „Приказка за едно коте, една звездичка и още нещо“. И през тази година театърът продължава с традицията „съботен театър“, където деца и родители заедно могат да се забавляват.

Драматичен театър „Никола Вапцаров“ - Благоевград отчита една добра театрална година. За 2015 година приходът е 122 572 лева. 26 840 хиляди зрители са посетили културната институция, изнесени са 74 предсатавления в турне из страната, 166 представления са изиграли благоевградските актьори в изминалата година, съобщи директорът Петър Кьосев. И към днешна дата са факт дълговете на културната институция, натрупани в последните 5-6 години – откакто е в сила новата методика за финансиране на театрите. Според нея годишните бюджети се определят на базата на зрителите от предходната година. Ние не сме производствено предприятие, ние възпитаваме, носим култура и щастие, не произвеждаме тухли“, коментира Кьосев, който за пореден път подчерта, че трябва да се промени финансовата система, по която се отпускат пари на държавните театри от Министерството на културата.Към момента дългът на драматичния театър е 616 891 лева, съобщи Симона Спасова, експерт връзки с обществеността. Оказва се, че проблем както за ДТ „Никола Вапцаров“, така и за редица други театри са т.нар. „мечки“, тоест гостуващи известни актьори, чиито хонорари за участието в дадена пиеса често се оказват непосилни за бюджета на културните институции. Театралите от Благоевград са категорични, че през последните години никой от ресорното министерство не следи качеството на продукцията, което представят театрите от страната, а всички са слагани под общ знаменател.Необходимо е да има анализи на сезон, на полусезон, критика. Трябва да има не само мониторинг на финансовото състояние на театрите, но и на качеството на продукцията, на представленията“, заяви Симона Спасова.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов