Избрани Новини

27 703-ма са посетили музея в Петрич през 2015 година

Все още се проучва античен град Хераклея Синтика

27 703 души са посетили Исторически музей – Петрич и обектите към него през 2015 година. Това каза за Радио „Фокус“ Сотир Иванов, директор на културната институция. По думите му, още със самото създаване на Исторически музей – Петрич ръководството е диверсифицирало своя продукт, което ще рече, че са съсредоточили услугите, които предоставят на няколко обекта.

"По този начин се опитваме да задоволим различните потребности на нашата аудитория била тя с произход от територията на Община Петрич, Република България или чуждестранни посетители. За историческия музей в Петрич с особена сила важи това, че той е в трансграничен регион и ние винаги трябва да предлагаме продукт, който е типично български, за да съхраним националните традиции. В същото време се стараем той да бъде максимално отворени към Европейския съюз и света, защото през общината минава една голяма магистрала и не би следвало да затваряме нашия продукт само към българската публика“, категоричен бе Иванов.

Той допълни, че тези близо 30 000 човека са посетили централната експозиция, която представя история, археология, етнография, а също така и Къща „Ванга“ в която се представят материали свързани с живота на пророчицата. В тази бройка влизат и посетителите в Самуилова крепост, която се води Национален парк музей.

Директорът на Исторически музей- Петрич посочи, че това е един мемориален комплекс на открито, в който има и археологическа експозиция, и материали. От тази година има и интерактивни такива, които представят събитията случили се през 1014 година, както и специфичната специфика на Средновековната българска държава.

Последният обект, който е част от Историческия музей в Петрич е античният град Хераклея Синтика, който съществува от 4 век Пр. Хр. до 6 век Сл. Хр.

Една от трудностите, с които музеят започва 2016 година е ремонтът на пътя към града, като цяло най-големите трудности в културната институция идват от сложната пътна инфраструктура, допълни още Иванов.

"Една от трудностите, с които започваме тази 2016 година е ремонтът към град Петрич, което няма как да не окаже влияние върху нас. Ще се получи едно специфично намаляване на туристически интерес, защото много хора просто се отказват да пътуват, докато не бъде извършен ремонта. От друга страна трябва да си предвидим за онези, които са заявили, че ще дойдат. Съответно нашите екскурзоводи трябва да знаят, че автобусът с туристите ще мине с 10 км повече и ще се забави с времето. Мисля, че това е една много важна подробност не само за нас, но и за всички музеи в страната, които имат обекти извън градовете.“, посочи Иванов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов