Избрани Новини

Местообитанията на птиците говорят за климатичните изменения

Червеногушата гъска започна отскоро да зимува в България

Интересни видове, които сме виждали преди две години по време на средно зимно преброяване е вид ливадарче в района на Пловдив. Това каза за Радио „Фокус” Димитър Попов, председател на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП)- Гоце Делчев.

"Преди няколко дни в района на Дуранкулак наш колега видя папуняк. Папунякът е типичен мигриращ вид, който идва късно на пролет и си заминава краят на лятото към Африка. Друг интересен вид, който често се наблюдава напоследък е малката бяла чапла, която също е типичен мигриращ вид. Тя идва в България обикновено на пролет, изкарва летния размножителен период тук и на есен отлита на юг към Северна Африка, към Азия, към Арабският полуостров, където изкарва зимата. Това са видове, за които имаме наблюдения, които са индикатори за тези промени, които виждаме около нас. Червеногушите гъски, тяхната численост като зимуващ вид, е намаляла. През последните две години идва информация от колеги от други природозащитни организации, че има по няколко хиляди зимуващи червеногуши гъски в Унгария в националния парк „Хортобаги“, който е на около 1000 километра на запад от България и Румъния, които страни са им традиционните зимуващи местообитания. Очевидно е, че промените са не само на север и на юг, а има и промени при птиците за търсене на други места за прекарване на зимните месеци и за оформяне на нови миграционни маршрути.

Интересното за червеногушата гъска е, че тя започна да зимува в България съвсем отскоро, някъде от втората половина на XX век. Преди това традиционното зимовище на този вид е района около Каспийско море. Но след промяната на посевите и земеделието в този район започва масовото отглеждане на памук по време на Съветския съюз, тогава гъските търсят нови места и се установяват в източната страна на Черно море, именно в Добруджа и в Северна, която е в Румъния, и в Южна, която е в България.

Причината за привличането на различни видове птици в нашата страна са природните условия. Водолюбивите птици обичат доста влажни зони по крайбрежието на морето, покрай река Дунав, по големите реки. Въпреки че в последните години природата на България е поставена под голям натиск и има загуба на доста местообитания, можем все още да се похвалим от страните в Европа, че сме една от страните с най-голямо биологично разнообразие, което включва и голямото разнообразие от птици“, разказа Димитър Попов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов