Избрани Новини

3 301 благоевградчани са сменили джипи-то през декември 2015-а

Смяната на личния лекар може да се ползва два пъти годишно

3301 здравноосигурени лица са сменили личния си лекар през декември 2015 година в област Благоевград. Това каза за радио ‘‘Фокус’’ Даниела Петкова, отдел „Връзки с обществеността“ към Районна здравноосигурителна каса-Благоевград. Смяната на личния лекар е опция, която здравноосигурените лица могат да ползват два пъти годишно, през месеците юни и декември. По думите на Даниела Петкова всяка следваща година лицата, които сменят джипито си на територията на Благоевградска област, намаляват.

За сравнение юни- миналата година, 3 061 души са направили тази смяна. Регистрираните здравноосигурени лица в областта са 335 120 души, от които 270 763 са осигурените, а 64 357 са неосигурените, съобщават още от Районната здравноосигурителна каса.

Основните причини за смяна на личен лекар се отнасят до откриване на нови лекарски практики, промяна в местоживеенето на пациентите, лични предпочитания на здравноосигурените лица към общопрактикуващите лекари, нарушение на достъпа до специализирана медицинска помощ, качествено медицинско обслужване, отказ на домашни посещения и издаване на направление за специалист по искане на пациента, както и прекратяване на договор от страна на здравната каса.

"Процедурата по промяната на личния лекар е улеснена и пациентите не срещат трудности при записването си към новия семеен лекар.“, каза още Петкова.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)