Избрани Новини

Започва 40-то среднозимно преброяване на водолюбивите птици

Гоцеделчевските природозащитници се готвят за участие

Българското дружество за защита на птиците в Гоце Делчев е в трескава подготовка за поредното си участие в средиземноморското преброяване на водолюбивите птици, съобщава infomreja.bg. 40-то среднозимно преброяване на водолбивите птици ще се проведе в периода 16-17 януари 2016 г.

Сформираният екип начело с председателя на дружеството Димитър Попов от Гоце Делчев ще започне броенето в събота, 16-и януари, като първата дестинация на екипа ще бъде поречието на река Места. "На 17-и януари ще продължим броенето на язовир Доспат. Нашите приятели от ДЛС "Дикчан" - Сатовча ще се включат в инициативата ни за седма поредна година. Надяваме се и на подкрепата на Община Гоце Делчев", съобщи Димитър Попов.

Други партньори на дружеството в инициативата са Изпълнителната агенция по околна среда, Сдружение за дива природа "Балкани", Българска орнитологична централа и Фондация "Зелени Балкани".

На територията на община Гоце Делчев водоемите, които привличат водолюбивите птици и са обект на изследване, са река Места в участъка Хаджидимово – Баня и прилежащите водоеми.

"Във връзка с предстоящото на 16 и 17 януари преброяване отправяме молба към ловците да се въздържат от стрелби в споменатите райони, за да може екипът ни да работи спокойно", заяви Димитър Попов.

Преброяването се провежда в световен мащаб от 1967 г. и е едно от най-масовите събития в областта на природозащитата. Броенето дава оценка за състоянието на популациите на водолюбивите птици и за състоянието на местата, където те зимуват, голяма част от които са част от екологичната мрежа Натура 2000.  

Екипът от Гоце Делчев  миналата година по време на 39-тото  средиземноморско преброяване  на водолюбивите птици успя да регистрира 4090 птици от вида белочела водна кокошка (F.atra) и едва 260 птици от вида зеленоглава патица (A.platyrhynchos). По повод резултатите от миналогодишното преброяване Димитър Попов сподели  че резултатите могат да се интерпретират като показател за промените в средата и още веднъж да подчертаят ролята на птиците като важен индикатор за състоянието на средата, в която живеем. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов