Избрани Новини

Десетки миряни нощуват в храм за лек

Свещеник търси климатик, за да не измръзнат вярващите

Стотици миряни ще бъдат в църквата "Свети Антоний" в Мелник навръх Антоновден. В нощта срещу храмовия празник в неделя пък десетки вярващи ще пренощуват в единствения храм в България, който е кръстен на този светец. Ще го направят с надеждата да намерят лек за болките си. От доста време насам светата обител е действаща и отваря врати всеки ден, тъй като храмът „Свети Николай" преди година и половина бе опожарен след техническа авария. Много хора са заявили желание да преспят в църквата в нощта срещу 17 януари. „Заради това се опитвам да осигуря климатик, че да не измръзнат миряните, сред които ще има и много деца. Бизнесмен ми обеща да финансира начинанието. Вътре има печка на твърдо гориво, но само тя не може да сгрее помещението. Търся и килими, за да постелем на пода, че да има къде да полегнат вярващите", каза отец Николай.

Неврокопският митрополит Серафим е поканен да води тържествената света литургия навръх храмовия празник. Вътре и край църквата всичко е почистено, защото ще е пълно с народ от цялата страна, ще има и чужденци. Всички ще дойдат да търсят изцеление и опрощение. "На този ден се празнува за предпазване от болести. Вярваме, че светецът ще ни помогне, правил го е много пъти", убедени са поклонници. "За Мелник това е един от най-големите празници, свети Антоний бди над нас. Той е бил лечител, пази ни не само от болести, но и от бесове", твърдят местните жители.
Църквата "Свети Антоний Велики" е една от емблемите на най-малкия ни град Мелник. Затова е и паметник на културата с национално значение. Храмът на чудесата - така го наричат местните хора. Много са чудесата, които са станали в мелнишкия храм. Тук непрекъснато идват хора от страната и чужбина. Има огромен интерес заради лечебната сила на светата обител. Много миряни пристигат в най-малкия ни град специално заради прочутата църква, водени от нуждата да бъдат излекувани. Патронът на храма - св. Антоний, успява да победи изкушенията на Сатаната и е смятан за велик лечител, който предпазва от болести. Не само болежки, но и бесове, и страхове цери църквата. Гони демоните от миряните. Насам прииждат най-вече нуждаещи се от лек или на тялото, или на душата. Хиляди са се освободили от демони и черни магии, от психически и нервни разстройства, твърдят жители на Мелник, пише standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов