Избрани Новини

Над 3000 бабугери в 12-часово пищно дефиле разтресоха Симитли

Селата Беренде, Габров Дол, Гигинци, Мещица показаха традициите в Пернишкия край

Над 3000 кукери разтресоха „Древната земя на кукерите-Симитли”.  След 12 часа игри и надиграване между  кукери от общо 34 групи от цялата страна, под обилен снеговалеж, дойде и кулминацията на фестивала, информира simitli.info.
Светлините на площада в Симитли светнаха за големия финал и награждаването на кукерския фестивал в Симитли.  Бабугери, старци,   мечки,  арапи с черни маски и рога, булки и младоженци, попове, дяволи  превзеха площада с обреди за надежда и плодородие, със страшни и уникални  маски и зловещ звън на хлопките, като показаха  вековни традиции. 
Нито дъждът, който валеше до обяд, нито снегът, който заваля, не отказа  нито една група от участието си. Невероятно настроение цареше сред участниците, които бяха дошли чак от другия край на България, за да стъпят на Древната земя на кукерите-Симитли. Всички участници бяха дошли, за да изживеят невероятното усещане на кукерството, а неотлъчно до групите под дъжда и снега бе кметът и патрон на фестивала Апостол Апостолов. Мокри и изморени, те не се предадоха и геройски представяха своите групи пред публиката, която въпреки лошото време съвсем не бе малка.
Интересните моменти в дефилето едва ли могат да се изброят лесно, но правеха невероятно впечатление:
Различните кукери от село Климент, редовни и много харесвани участници във фестивала, „стоплиха” публиката първи с ритуал по посрещането на пролетта, вдигайки на пиедестал малка хубавица и коленичейки пред нея в знак на почит. Хлопките на мъжете в групата силно разтърсват земята в Симитли с мъжко хоро.
Домакините от 1-ви квартал, 2-ра група в Симитли впечатлиха с много старци и уникално обемни и големи кукерски костюми, които са запазената марка на групата, те спечелиха и първото място на фестивала, като го поделиха с кукерската група на село Крупник, които също впечатлиха със солиден брой старци и много красиви кукерски костюми.
Селата Беренде, Габров Дол, Гигинци, Мещица  всички от Пернишко, пременени в разноцветни парцаливи костюми и огромни хлопки, показаха традициите в Пернишкия край.
Кукерската група от село Брежани излезе с интересна хореография, многоброен състав кукери и раздаваше на всички „печеливши” билетчета за националната лотария.
Село Черниче пък начело с кмета Георги Стефанов развя най-дългия трибагреник в историята на фестивала и посрещна Трифон Зарезан в аванс на площада в Симитли.
Мис Вселена бе избрана и доведена от кукерска група Симитли, които имаха своя капитан на кораб в невероятен кукерски костюм, предвождан от малката си дъщеричка, запалена по кукерството още от сега.
Кукерската група на село Железница изненада всички със специален автомобил за алкохол, цигари, проститутки и марихуана, в който се возеше необезпокояван ухилен клоун, семейство Флинстоун дойде от каменния град, в древната земя на кукерите и забавляваше публиката.
Мусомищките бабугери, както винаги едни от най-колоритните на фестивала в Симитли, нажежиха градуса на настроението с каруца с булка и младоженец, с малко живо прасенце в ръце, двойка пръчове, чакащи да станат на кукерски костюми, скараджии, Астерикс и Обеликс и още много забавни образи.
Арапи с черни маски и рога от кв. „Поляните” от Петрич гониха злите сили в Симитли. А „Веселяци” също от Петрич зашеметиха публиката с русалийски танц, „Златна фея” пък показа нова, различна и интересна композиция пред всички гости.
Квартал „Ораново” на Симитли излезе с най-многобройната група, която се е явявала за всички 13 години на фестивала в Симитли - 365 човека, които едва се побраха на площада пред жури и публика. Кораб доплува през Струма специално за участието на групата. Много красиви кукерски костюми и весела хореография представи многобройната група.
Кукерите от село Полена бяха предвождани също от кмета Веселин Топузов, който от години пази традицията за кукерството и е ръководител на групата. Малките кукерчета, които вървяха пред него се оказаха невръстните му дъщери, които също са закърмени с традицията. Много кукери и голям танцов състав отличи кукерската група на селото.
Село Полето бе интересно с гоненето на попа и дявола, както е и в живота, Пипи Дългото Чорапче и Аника, също бяха част от групата, старци, мечки мечкари и кукери допълниха пъстрата група.
Кукерска група при „Младежки дом” В Ямбол разора площада пред общината в Симитли и наричаше за берекет и здраве. Останалите групи от ямболско с изписаните маски с многобройни маниста и изящни шевици допълниха красотата на фестивала за поредна година.
За първи път Симитли стана свидетел на кукерите от Шумен, които пренесли традицията от нашата община и я развили чак в другия край на България. Колоритни цветни маски правеха голямо впечатление.
Благоевградският квартал "Струмско" дойде в Симитли с 10 каруци, натоварени с шивачи, пекари, перачи, огняри и още много интересни персонажи, кукерските костюми на групата от Струмско, също бяха едни от най- атрактивните на фестивала. 
Кметът Апостолов благодари на всички участници, че за поредна година са гости на един от най-проспериращите фестивали в страната, за всички традиции и обичаи, за прогонването на всички зли сили от града и общината, и за всеотдайното отношение и поведение към Симитли. Пожела на всички следващата година да са много повече, да продължават да се развиват и да изненадват публиката на Симитли. Председателят на журито проф. Костадин Динчев благодари на всички, като отбеляза, че снегът и дъждът през целия ден са били на добро: „Сега небето опложда земята, нека така да се множим и ние с годините и да увеличаваме числеността на фестивала”, категоричен бе той. 


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов