Избрани Новини

Снегът спря за 5 часа влаковете между Симитли и Благоевград

Около 12 часа вчера трафикът бе възстановен

Мокрият сняг, който затрупа Пиринско миналата нощ, усложни максимално обстановката по пътищата и затрудни комуникационните връзки. За 5 часа бе преустановено движението на влаковете между Благоевград и Симитли, бяха нанесени повреди по контактната мрежа. Около 12 часа вчера трафикът бе възстановен, информира struma.bg.

Обилните валежи първо от дъжд, а после от сняг покачиха драстично и нивата на двете големи реки Струма и Места. Места скъса голяма дига край град Хаджидимово. Залети са около 50 декара земеделски земи, напълно е разрушен основен земеделски път. От огромното количество вода се е образувало езеро, което стига до пътя за близкото село Блатска.

Земеделските стопани са притеснени не само за земите си, но и от вероятността водата да стигне до къщите им. Всички институции са информирани за обстановката, опасност за населението и къщите в Хаджидимово няма.

„В момента не може да се работи по възстановяване на скъсаната дига, тъй като реката е пълноводна, но се взимат мерки за недопускане на наводнения”, обясни областният управител Бисер Михайлов.

Вчера до късния следобед екипите на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Благоевград са се отзовавали на подадени 30 сигнала за паднали дървета в областта, през целия ден те разчистваха пораженията от снега - изпочупени клони, изкоренени дървета, свлечени камъни. Вследствие на мокрия и тежък сняг, но най-вече заради паднали дървета, бе прекъснато временно електрозахранването на курорта Семково, две села в Якоруда - Аврамово и Конарско, както и в благоевградското село Бело поле.

Екипите на ЧЕЗ работят денонощно по отстраняването на авариите. Вчера в ранния следобед бе възстановено електрозахранването на всички села към граничния пункт Станке Лисичково. Частично без ток са 20 населени места в област Благоевград, информираха от ЧЕЗ. Сред пострадалите бе и курортът Бодрост, където голяма част от благоевградчани прекарват почивните дни.

Дърво падна вчера върху жиците в района на винпром „Славово” и около 02:00 часа през нощта прекъсна електрозахранването. Два екипа на ЧЕЗ Електроразпределение работиха цял ден по отстраняването на аварията. До късния следобед вчера заради тази повреда в района на курорта нямаха обхват мобилните телефони.

Над 100 сигнала за паднали от снега дървета и счупени клони имаше до края на работния ден само в Благоевград. Гледката по алеята за парк Бачиново беше трагична, защото освен счупените клони имаше и десетки направо изкоренени от тежестта на мокрия сняг дървета.

Управителят на общинска фирма „Биострой“ Васил Бачев обяви, че ресурсът на фирмата към този момент позволява дърветата само да се премахват от платното, а днес ще бъдат извозвани, тъй като техниката е ангажирана с разчистването на улиците от снега.

Въпреки усложнената обстановка основните пътни артерии на Благоевград вчера до обяд бяха почистени и работниците се бяха заели с чистенето на спирките, пешеходната зона в града, мостовете и стълбищата. Предстои чистенето на по-малките улици.

Вчера шефът на Областно пътно управление Иван Кунев лично ръководеше работата на почистващата техника по входните артерии на Благоевград.

Докато целият регион вчера беше скован под снежна покривка, Сандански осъмна със слънце и само студеният вятър напомняше, че е зима пише в."24 часа".



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)