Избрани Новини

Клъстер "Туризъм” създават в Банско

Ще се работи за осигуряване на добра бизнес среда

Хотелиери и ресторантьори в курорта Банско имат за цел създаването на клъстер „Туризъм", който ще има не само общинско, но и регионално значение. Ще се работи за осигуряване на добра бизнес среда за развитие и повишаване на конкурентоспособността на икономиката.

„Предстои да направим анализ на възможностите за такъв клъстер. Това е една от годишните ни задачи за развитие на туризма в града и района", разкриха представители на хотелиерския бизнес в Банско. Трябва да се обединят съществуващите атракции в един цялостен туристически продукт. Повишаване на неговата привлекателност ще стане чрез благоустрояване на инфраструктурата, развитие на туристическите атракции, опазване, подобряване състоянието и експониране на културно-историческото наследство, както и чрез контрол на качеството на туристическите услуги." Тази цел ще бъде постигната единствено на база изграждане и поддържане на добре функциониращо сътрудничество между общината като водеща институция и всички местни фактори, които формират туристическия продукт", твърдят хора от бранша.

Създаване на силно емоционален бранд на курорта като дестинация за целогодишен туризъм - Бранд Банско също е предвидено в годишната програма на туристическия бизнес. Ще се направи туристически портал на курорта, който ще представлява уеб страница на няколко езика,съдържаща актуална информация за града и региона, ориентирана изцяло към туристите. „Искаме да създадем и приложение за мобилни телефони, което ще представлява електронен пътеводител на Банско. Ще се изготви общ календар на всички спортни и културни събития, който ще бъде преведен на няколко езика. Ще се мисли за нови фестивали и събития за утвърждаването на курорта като фестивална дестинация през летния сезон", твърдят местни хотелиери. Ще бъдат въведени и стандарти за качество и управление на марката за качество „Уникално Банско", пише standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов