Избрани Новини

Кирил Калфин проведе приемна в Дупница

Около 15 дупничани поставиха проблемите си пред депутата

Народният представител и областен координатор на ПП ГЕРБ - Кюстендил Кирил Калфин се срещна в приемния си ден с жители на община Дупница. Около 15 дупничани  поставиха проблемите си пред депутата и го потърсиха за съдействие по различни въпроси от социален характер. Народният представител, който е адвокат по професия, бе потърсен и за юридически съвет по дългогодишен имотен казус.

Дошли да разговарят с Кирил Калфин бяха и кметовете на бобовдолските села Коркина, Големо село и Бабино. Те запознаха народния представител с решение на ОбС - Бобов дол, което обжалват. Решението е от 28 декември 2015 г. и касае определянето на трудовите възнаграждения на горепосочените кметове: Васил Васев за Големо село, Любен Лазаров за Коркина и Мариана Йорданова за Бабино. Любопитното в случая е, че са намалени трудовите възнаграждения единствено на горепосочените кметове, които са издигнати от ПП ГЕРБ.

Кметовете посочват, че не са указани начинът и критериите, въз основа на които са определени месечните трудови възнаграждения на кмета на общината и кметовете на населени места. Любен Лазаров и Мариана Йорданова се позовават на Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация и посочват, че в решението на ОбС - Бобов дол се наблюдава противоположна от тази практика. На кметове на населени места, с по-малко жители в сравнение със селата Коркина и Бабино, са определени по-високи трудови възнаграждения. Лазаров и Йорданова дадоха за пример селата Мала Фуча, Шатрово, Голем Върбовник и Горна Козница, където населението е по-малко, а заплатите на кметските наместници/кметовете там са по-високи. В с. Шатрово, с население 60-70 души, кметският наместник получава 500 лв. За сравнение в с. Коркина, където населението е 164 души, кметът получава 420 лв. Този дискриминационен принцип се наблюдава и при възнаграждението на кмета на ГЕРБ Мариана Йорданова, което е 450 лв. Село Бабино има население около 100 души повече от Голем Върбовник и Мала Фуча. Възнаграждението на кметицата в Голям Върбовник е по-високо, а в Мала Фуча е в същия размер като на Мариана Йорданова.

На другия кмет на ГЕРБ в община Бобов дол - Васил Васев се намалява неправомерно трудовото възнаграждение. Кодексът на труда допуска трудовото възнаграждение да бъде променяно едностранно от работодателя само в посока увеличаване, иначе е необходимо взаимно съгласие на страните. В първия си мандат Васил Васев е получавал същото възнаграждение като това на кмета на с. Мламолово. В решението си ОбС - Бобов дол намалява само трудовото възнаграждение на кмета, издигнат от ПП ГЕРБ и запазва старото на кмета на Мламолово, който съответно е от друга политическа сила.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов