Избрани Новини

Намаляват ползвателите на занаятчийските услуги в Кюстендилско

Населението в региона намалява и се изселва

Около 20 нови занаятчии са се регистрирали за година в Кюстендил. Това каза пред радио „Фокус” председателят на Регионалната занаятчийска камара Даниела Стоянова. По-голямата част от тях са фризьори, но има и занаятчии по шивачество, художествена обработка на кожа, изработване на художествена керамика, тенекеджийство.

"Радостно е това, че доста млади хора се регистрират като занаятчии, което означава, че те правят първата си крачка към свой бизнес. Да се надяваме, че ще оцелеят в икономическите условия, в които е поставен нашият регион и ще продължат по-дълго своята дейност, и тя да бъде успешна.”, каза Стоянова.

Общият брой на регистрираните занаятчии в региона е 720, но намаляват ползвателите на занаятчийските услуги.

"Знаете, че населението в града и региона намалява, а това води и до намаляване на хората, ползващи занаятчийските услуги. Доста висок е и процентът на безработицата. Младите хора отиват да работят в по-големите градове или в чужбина. След като намаляват ползвателите на занаятчийските услуги това води и до намаляване на приходите за занаятчиите, а разходите- те си остават същите.”, обясни Даниела Стоянова.

Тя изрази надежда, че настоящата година ще бъде по-успешна за занаятчиите в региона. "Надявам се да има по-добри икономически условия за развитие на техните занаяти, за да могат да имат повече клиенти и по-високи приходи.” Ще се търсят варианти занаятчиите от региона да бъдат включени и в реализирането на различни проекти.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов