Избрани Новини

10-ина търговци зъзнат при -10 градуса на пазара в Благоевград

Продаваха млечни продукти – мляко, сирене, кашкавал, масло и буркани с мед, туршии, чай и орехи

Най-коравите търговци излязоха в минусовите температури на пазарния ден – сряда, в Благоевград, пише simitli.info. Само 10-ина бяха заетите маси, повечето с млечни продукти – мляко, сирене, кашкавал, масло. Имаше и 1-2 сергии, на които се виждаха буркани с мед, туршии, чай и орехи. Не липсваха, разбира се, и домашни винце и ракийка, така необходими в мразовитите дни. Опаковани с по няколко връхни дрехи, шапки и качулки, шалове и ръкавици,  продавачите се шегуваха, че днес няма да се карат за маси, могат да заемат по няколко, ако искат. „Не можем да разочароваме постоянните си клиенти, в пек, студ и мраз сме тук. Не ни плашат нито минусовите температури, нито жегата, защото продукцията ни трябва да се продава, а и сме свикнали”, споделиха семейство Хюсеин. Други пък казват, че това е препитанието им, пенсионери са и се опитват да припечелят някоя стотинка за хляба. "Ще изкараме няколко часа, пийваме си чайче, ще издържим, корави сме", категорични са търговците.

"Спреш ли – умираш", казва Хасан Хюсеин, който заедно със съпругата си пътува всяка сряда и събота по 100 километра до благоевградския пазар. Те са от село Аврамово, близо до Якоруда и продават млечни продукти - сирене, кашкавал, масло и мляко на пазара в Благоевград. Продават изключително качествени продукти и има опашка от клиенти винаги на тяхната сергия. Хасан Хюсеин разказа, че за качествените продукти се изисква хигиена и когато млякото е 100 %, става всичко. Отглеждат 6 крави и 10 –ина овце. Смятат, че тук имат добра клиентела, вече имат и редовни клиенти, които предпочитат продуктите им. По техния край повечето хора си гледат животни и няма пазар за продукцията им. Кашкавалът им върви по 13 лева килограма, сиренето – по 8 лв., млякото - по 1,20 лв.

Средно изкарват по 15-20 литра мляко от крава. Не ползват европейските субсидии. Първоначално по 70 лева са им дали и това е. "За земеделски производител трябват и средства да се внасят за осигуровки, а не можем да изкараме толкова. А е и много бумащина", сподели Хюсеин. Семейството горе – долу се справя, колкото да изкарат за хляба, другото си го произвеждат. Имат двама синове, единият е студент в ЮЗУ, а другият е 8-ми клас, които помагат повече през лятото. Сеят и картофи. От май до август изкарват на пазара и овче мляко, но по малко. Помагат и възрастните им родители с пенсиите. Хасан смята, че държавата трябва да легализира този бизнес, както е в Сърбия например, където се продава продукция свободно на пазара. „Нека да си има проверки, санкции за некачествена стока, но да се легализира за селата, защото това е препитание за хората, а и за икономиката на държавата”, категоричен е производителят.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов