Избрани Новини

Откриха изложба "Духът на Югозапада"

Махаил Николов, Джефри Нилсън и Огнян Андонов са победителите във фото-конкурса на Радио Благоевград

,Победителите във фото-конкурса на тема "Духът на Югозапада" бяха наградени при откриването на изложбата на 42, избрани от журито фотографии, предаде БНР. Изложбата е експонирана в Арт салона на Радио Благоевград. Фотографиите показват един невероятен свят – на границата между временното и вечното, като пъзел от човешки лица, архитектурни детайли, пейзажи, житейски сцени, представящ един от най-красивите дялове на България – Югозапада - свят, видян през очите, душите и фотообективите на любители и професионалисти фотографи, докоснали се до тайнството на мига, щедростта на случването и увековечаването на този миг. 

Фотографският конкурс на тема "Духът на Югозапада" бе обявен през месец ноември миналата година от Радио Благоевград и към него имаше огромен интерес. В организацията на конкурса и реализирането на изложбата Радио Благоевград работеше със своите партньори Фото-клуб "Негатив плюс" към Народно чителище "Никола Вапцаров" - Благоевград и Сдружението на благоевградските фотографи.

За участие в конкурса бяха изпратени над 150 снимки от над 65 автори от цялата страна. Всеки един от участниците получи оценки от петчленно жури в състав Елисавета Каменичка - директор на Радио Благоевград, Емил Панделов - председател на Фото-клуб "Негатив плюс" към Народно читалище "Никола Вапцаров" - Благоевград, Крум Иванов - преподавател във Факултета по изкуствата на Югозападния университет, Маноил Василев - фотограф, Фото студио "Сити" и популярният благоевградски фотограф Иван Таушански - Вуйчо Ваньо.

Първо място спечели д-р Михаил Николов. Неговите фотографии на стари къщи в село Долен, Василашкото езеро в Пирин и изгревът над връх Каменица в Пирин получиха най-високите оценки на журито.

На второ място се класира американецът Джефри Нилсън, който преподава в Американския университет в България и е изключително увлечен от фотографията. Неговите снимки "Слънчогледи", "Овчарката" и "Село Падеш" впечатлиха силно не само журито, а и публиката.

На трето място се нареди Огнян Андонов с прекрасните си кадри на стари къщи от селата Обел и Горно Осеново.

Победителите получиха грамоти, парични награди, осигурени от Радио Благоевград,  Народно читалище "Никола Вапцаров" - Благоевград и  Фотостудио "Сити", също и статуетки, изработени от Уникати.бг.

Поощрителни награди за кадрите, запечатали силния и красив дух на хората в Югозападна България, получиха Ваня Везенкова, Иван Шарков и Методи Байрактарски. Освен грамоти те получиха и книга на проф. Павел Митков.

Награди бяха връчени и на децата и учениците от Ресурсен център за подпомагане на интегрираното обучение и възпитание на деца и ученици със специални образователни потребности - Благоевград. Особено силно участие имаха децата и учениците от Методическо ръководство в град Гоце Делчев, също и тези от район Благоевград. За тях наградите баха ваучери за книги и фотоалбуми.

Най-възрастният участник в конкурса - 86-годишният Славе Кадийски от Благоевград също получи награда - билети за премиерните представления на Драматичния театър - Благоевград. Билети за театър получи и активно включилата се в конкурса Маргарита Николова.

Фотоизложбата "Духът на Югозапада" ще остане в Арт салона на Радио Благоевград до средата на месец февруари. Тя се посвещава на 42-рия рожден ден на Радио Благоевград и 81-ия на Българското Национално Радио.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов