Избрани Новини

Каменоделци искат да работят законно

Стотици мъже в Неврокопския край от години се занимават с добив на камъни за облицовка

Стотици мъже в Неврокопския край от години се занимават с добив на камъни за облицовка. След тютюнджийството това е другата дейност, която дава препитание на много хора в региона. Напоследък всеки министър на земеделието търси алтернативен поминък на хората, които отглеждат тютюн. Оказа се, че алтернатива има. Много тютюнджии зарязват полето заради трудностите на този поминък и грабват чука да добиват тикли /б.а. - камъни за облицовка/. Проблемът е, че повечето са извън закона. "Има достатъчно залежи и перспектива за развитие на каменоделството. Проблемът е, че много фирми и отделни лица добиват незаконно. Не плащат никакви данъци на държавата. В същото време малкото изрядни дружества непрекъснато са проверявани и мачкани от държавата. Правят ни луди от изисквания и бюрокрация", казва бизнесмен, който има концесия за добив на тикли. Той е категоричен, че трябва да се облекчи процедурата и за получаване на концесия, и за добив на камъни за облицовка.

Кметът на община Сатовча Арбен Мименов поиска съдействие в началото на декември миналата година от омбудсмана Мая Манолова за решаването на проблема с тази дейност.

„Става въпрос за препитанието на стотици хора, за тях добивът на тикли е възможност за доходи и алтернатива да изхранват семействата си", твърди общинският управник. Той припомни, че през последните десетина години е сезирал за проблема различни държавни институции и правителства, провеждал е срещи с депутати и представители на изпълнителната и законодателната власт. Но резултат до момента няма. Предложението на Мименов е за семействата, които еднолично добиват камъни за облицовка и го правят само за препитанието си, да се облекчи разрешителният режим за регламентиране на тази дейност. За фирмите, които формират печалба и правят бизнес, да остане същият режим.

„Надявам се, че омбудсманът ще инициира инициатива за законодателни промени, за да решим проблема с добива на тикли. Режимът за разрешаване на добив на камъни да става чрез общинските съвети по места за тези, които се препитават с тази работа", уточни кметът Мименов. Той е убеден, че само с регламентиране на дейността ще спре напрежението относно добива на скално - облицовъчни материали, информира standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)