Избрани Новини

Дупница се оказа най-желаната дестинация за художниците от Югозапада

Общината участва в инициатива за позициониране на изкуство в градска среда

Община Дупница получи специална грамота на финал на 12-месечното си участие в националната инициатива за позициониране на изкуство в градска среда "100% България – докосни изкуството". За времето на проекта от 12 месеца, в Дупница бяха показани 365 произведения на съвременното изкуство, а 21 от тях бяха закупени и намериха свой нов дом. В сградата на общината вече има нов дух, започнаха да се създават нови традиции, по- приветливо и гостоприемно е- средата е видимо променена. Не на последно място творците се радват на сериозен интерес и продават, което неминуемо оказва влияние на мотивацията и самочувствието им, отваря сетивата им и за нови произведения.

Почетната грамота за специални заслуги в областта на изкуството и създаването на нови културни традиции получи зам.-кметът по европроектите на общината –  Красимир Георгиев. Хубавата новина бе обявена по време на откриване изложбата на Асен Милчев в Дупница.

"100% България – докосни изкуството“, стартира с 6 общини в югозападна България – Благоевград, Кюстендил, Дупница, Петрич, Струмяни и Сапарева баня. Именно в Дупница е най-голям ефектът през годината в сравнение с всички общини и с най-много продажби.

"Радвам се, че община Дупница оглави класацията за предпочитана сцена за култура и изкуство в Югозапада. Всички, наистина сме много доволни от резултатите и приятно изненадани от ефективната промяна на средата в сградата на общината. Изкуството е нещо, което може да даде криле даже в най-трудни моменти и е белег за културната идентичност на един народ, който не трябва да бъде игнориран, а напротив– трябва да бъде насърчавано развитието му и да бъдат показвани произведенията на най-добрите автори, там- където могат да бъдат видени от всички. В този ред на мисли сградата на общината е наистина много подходящо място за това. Това е интересна провокация и за всички гости на общинат.", заяви Красимир Георгиев.

"Предвид високите резултати, инициативата ще продължи, а опитът ще бъде пренесен и развит на територията и на други общини в страната", обещаха организаторите от Арт Виза България, съобщава zadupnitsa.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов