Избрани Новини

Село черпи с керацуда на Трифон Зарезан

Това е един от най-почитаните празници в Илинденци

Трифон Зарезан е един от най-почитаните празници в село Илинденци, край което има засадени почти 3000 декара лозови масиви. По традиция всяка година на 1 февруари тук пристигат и доста чужденци, които се включват във веселбата на местните хора.

"Хубавото вино води гости всеки ден насам. Черпим ги с по чаша безплатен еликсир, а те си купуват по няколко бутилки. На Трифон Зарезан обаче вино ще се лее на корем, дегустацията е безплатна за всички другоселци", уверяват местните майстори на напитката на боговете.

В празничния първи ден на февруари лозарите и винарите ще покажат своята щедрост и ще наточат вино за гостите. Ще ги почерпят с прочутата керацуда. Идват отвсякъде, за да търсят керацуда. Но това вино много лъже. Хем е пивко, хем бързо те сваля. Много е ароматно. Керацудата е най-нежното бяло грозде. Виното от него е превъзходно. А вкусиш ли го, си изгорял. Няма отказване да края на живота ти, редят ценителите на божественото питие. Те са спокойни, че никога няма да останат жадни. Дори да няма вода, то вино има колкото щеш. Всички излизат и се веселят в лозята си на Трифон Зарезан. Правят го заедно с гостите си. Този празник го почитат, защото почти няма къща, която да не разчита на гроздето и виното, за да се препитава. „А в съботата след този празник, на 6 февруари, ще посрещнем и Боговете на виното, които ще зарежат лозовите масиви и ще коронясат Цар на лозята в селото ни", споделя кметът на Илинденци Илия Башлиев, цитиран от standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов