Избрани Новини

50 паралелки ще има следващата учебна година в Кюстендил

За прием след завършено основно образование са включени 17 паралелки

Общо 50 паралелки са включени в държавния план-прием за следващата учебна година в Кюстендил. Това съобщи за радио „Фокус” Гергана Светославова от областната администрация. Предложенията на директорите на професионалните гимназии за прием по професии и специалности за новата учебна година съответстват на търсенето, според предоставената писмена информация от дирекции „Бюро по труда“ за необходимите специалисти със средно образование, от които има трайна потребност в региона. Спазени са принципите на осигурен достъп до образование и обучение на всички ученици, осигурено качествено образование и кадрови потенциал в училищата.

За прием след завършен клас са включени 24 паралелки с интензивно изучаване на чужд език, а за прием след завършено основно образование са включени 17 паралелки. Предложени са общо 50 паралелки, като от тях за дневна форма на обучение са 45 паралелки, вечерна форма на обучение– 3 паралелки и задочна форма на обучение– 2 паралелки.

Спортно училище „В. Левски“ предлага за прием 3 паралелки– по една профилирана с прием сред завършен 4, 5 или 7 клас.

Данните на Регионалния инспекторат по образование в Кюстендил показват, че 87% от дипломираните ученици в областта са продължили обучението си във висши училища и само 32,6%, от непродължилите обучението си, са започнали работа по професията.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)