Избрани Новини

Недостиг на вода мъчи цяло село

Местните хора искат проверка на монтираните нови помпи

Вече три месеца едно от най-големите петрички села- Кърналово, страда от недостиг на вода. Не са редки случаите, когато живителната течност не стига до чешмите на местните хора в продължение на 24 или 48 часа.

"Водата за нас стана лукс, случва се дори в магазините да е свършила минералната. Не можем повече да търпим такова нещо", твърдят жители на селището.

 Тук и в съседното село Михнево се изпълнява проект по ПУДООС на стойност над 360 хиляди лева. Целта е да се повиши дебитът на подаваната вода за двете населени места и да се спрат честите аварии по главните водопроводни трасета.

"Работата се извършва от столична фирма. Подмениха 1800 метра стари етернитови тръби с PVC-тръби. Но явно има някакъв проблем в електрониката и има смущения във водоподаването. Тези дни трябва да приключат дейността си. Настояваме община Петрич и фирмата по надзора да проверят капацитета на монтираните 6 нови помпи.", твърди кметът на населеното място Стоян Бойчев. Защото парадоксът е, че със старите помпи имали повече вода. С новите постоянно има недостиг на вода, а дори спира за денонощие или две.

"Съмняваме се, че са поставени китайски помпи, които не могат да осигурят необходимия дебит. Трябва да подават 25 литра в секунда за нашето село и 17 литра в секунда за село Михнево. Ако проблемът не се реши, сме готови за протести.", увери кметският управник.

Служители на „ВиК" – Петрич пък алармираха, че при преглед на място на новите помпи е установено, че съоръженията са така амортизирани, все едно са работили години, а не само 2 месеца.

"При този дебит сега, то през лятото двете села ще са на сухо.", твърдят експерти. Няма да се приеме обектът, докато всичко не бъде направено качествено и се гарантира достатъчно вода за двете населени места, увериха от община Петрич, информира standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)