Избрани Новини

Прекратиха разследването за смъртта на момиче в болница

Вещи лица от ВМА-София са изготвили комплексна съдебномедицинска експертиза

Окръжната прокуратура в Благоевград прекрати наказателното производство за смъртта на 25-годишната Ива Янева, починала в реанимация на местната болница, информира в."24 часа".
Ива работела като продавачка в магазин. На 5 юни 2014 г. по време на работа се почувствала зле. Симптомите били на епилептичен гърч, а родителите й обяснили, че от дете страда от епилепсия. Екипът на Спешния център пристигнал 4 минути след подаване на сигнала и тя е откарана в болницата. Изпаднала в кома, а състоянието й не позволявало транспортиране за София. След седмица Ива починала, но близките й отказали аутопсия. Родителите Татяна и Иван Яневи смятат, че лекарите не са направили всичко възможно, за да я спасят. Не са направили веднага скенер на главата, защото асансьорът в болницата не работел. На следващия ден била направена компютърна томография с контраст, която показала хеморагичен мозъчен инсулт.
Проверката на "Медицински одит" установила, че лекарските екипи са действали професионално и не са допуснали нарушение на медицински правила, норми и практики.
Вещи лица от ВМА-София са изготвили комплексна съдебномедицинска експертиза, която установила, че момичето е починало от масивен мозъчен кръвоизлив. Поведението на медицинските екипи е било адекватно на клиничното състояние.
Позовавайки се на заключението на вещите лица, прокуратурата е прекратила разследването, защото не е установено немарливо изпълнение на служебни задължения, довели до смъртта на младата жена.
Родителите са обжалвали прокурорското постановление. Окръжният съд обаче го потвърди, като, като определението на магистратите може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов