Избрани Новини

Илиян Юручки отбеляза 20 години творческа дейност

Концертът беше в препълненото с публика концертно студио на Радио Благоевград

С вълнуващ концерт в голямото концертно студио на Радио Благоевград, предаван пряко по Телевизия "Родина", Илиян Юручки отбеляза 20 години от началото на творческия си път в сферата на фолклорната музика. 

Илиян Юручки е завършил Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев” в  Котел в класа по народно пеене на Стефка  Хътова. Тогава прави и първите си опити за композиране. В  АМТИИ Пловдив получава две магистърски специалности – "Дирижиране на народни състави" в класа на проф. Василка Спасова и "Етномузикология". От основателите е  на Ансамбъл "Елика" – Пловдив. От 2013 година е секретар на Народно читалище „Никола Й. Вапцаров – 1866” – Благоевград. Създава и ръководи Вокален ансамбъл "Езерец" към читалището и Камерен вокален ансамбъл "Езерец" в София. През 2007 г. възстановява дейността на Ансамбъла за народни песни и танци „Синаница” към Народно читалище „Култура – 1932” – Кресна, чийто председател е вече втори мандат. Има издадени два сборника с песни за народен хор.

Честването на 20-тата годишнина от началото на творческата му дейност се превърна във вълнуващо събитие. Публиката в голямото концертно студио на Радио Благоевград и зрителите на Телевизия "Родина" се насладиха на изпълненията на групите, ръководени от Илиян Юручки - КВА "Езерец" - София, ВА "Езерец" - Благоевград, Женски народен хор "Синаница" и Мъжка фолклорна група "Синаница" от Кресна. Със специални поздрави в концерта се включиха приятели и колеги на Илиян Юручки от Родопите - певицата Кристина Енгерова-Шехова в съпровод на гайда Румен Шехов, актрисата, водеща и неизменна част от Клуб "Зевзек" Веселина Бабаджанкова, певицата Юлия Кичукова. В репертоара си имат песни на Илиян Юручки и Фолклорна група "Веселина" към Центъра по изкуствата - Благоевград, които също поднесоха своя музикален поздрав. Солистите на Ансамбъл "Езерец" пяха в съпровод на оркестър в състав  Валери Димчев - тамбура, Петър Митов - ударни инструменти, Лъчезар Стаматов - кавал и Боян Боянов - контрабас.

Илиян Юручки получи много цветя и поздравителни адреси от културни и обществени институции не само от Благоевград, но и от страната. Подарък от името на Народно читалище "Никола Вапцаров" - Благоевград поднесе лично председателят Васил Новоселски.

"Благодаря на всички приятели и колеги, които споделиха с мен в залата, чрез ефира на Телевизия "Родина" и мислено, моя празник! Надявам се работата ми да ви дава повече вяра в това, че изкуството е живо и може да се прави въпреки политически, икономически и всякакви -ически ситуации, които са оправдание да не развиваме и запазваме културата си!" - коментира Илиян Юручки.

Концертът "Езерец" и приятели" се организира от Народно читалище "Никола Вапцаров" - Благоевград и Радио Благоевград с медийното партньорство на Телевизия "Родина" и подкрепата на Община Кресна.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов