Избрани Новини

Днес почитаме най-важните отци на православието

Светите трима светители и учители е най-големият православен християнски празник

Светите трима светители и учители (на гръцки: Οι Τρείς Ιεράρχες — «три йерарха») е най-големият православен християнски празник, отбелязван на 30 януари всяка година.

На този ден като Светители на Православната църква се честват Василий Велики, Григорий Богослов (двама от тримата Велики кападокийци) и Йоан Златоуст. Те са на всеобща християнска почит като едни от най-значимите Отци на Църквата, чийто авторитет е неоспорим в както в Западната латинска, така и в Източната гръцка църква (които по тяхното време все още не са били разделени) и са във всеки случай най-важните отци на православието. В спор с влиятелни еретични учения за правилното тълкуване на християнската вяра те полагат основите на православните догматика и богослужение. Те изиграват важна роля за излизането на християнския живот извън тесните рамки на малките църковни общини и отварянето му към въпроси с глобален социален и интелектуален характер.

Историята на празника датира от времето на управлението на византийския император Алексий I Комнин, когато в Константинопол във връзка с лъжеучението на Василий Врач възниква спор за първенство измежду Отците на църквата.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов