Избрани Новини

Светослав Памукчиев получи награда за живопис на името на Майстора

По традиция наградата се обявява на рождения ден на Майстора

Светослав Памукчиев е носителят на Националната награда за живопис на името на Владимир Димитров- Майстора за 2016 г., информира dariknews. По традиция наградата се обявява на рождения ден на Майстора и се връчва за четвърти път. Номинирани за наградата бяха Василка Монева, Мария Столарова, Светослав Памукчиев и Чавдар Петров.

Носителят на наградата получи от директора на галерията Валентин Господинов парична сума в размер на 7 000 лв.- 5 000 лв. от община Кюстендил и 2 000 лв. от Министерството на културата. Художникът получи от кмета Петър Паунов и специално изработена статуетка на Майстора от скулптура Кирил Матеев.

Сред гостите на събитието бяха омбутсмана на България Мая Манолова, кметът на Кюстендил Петър Паунов и председателят на СБХ Любен Генов.

"Името на Майстора и наградата на негово име носи изключителен символен актив. Наградата има най-високата етична, морална и духовна стойност. Майстора е олицетворение, той е духа на тази нация, той е част от народния дух. Няма българин, който да не вижда фигурата на Майстора, когато стане въпрос за изкуство. Наградата е много вълнуваща. По този начин аз се чувствам приобщен към семейството на големите български художници, което е изключителна чест за мен.", заяви след награждаването носителят на Националната награда за живопис на името на Владимир Димитров- Майстора Светослав Памукчиев. Той бе номиниран за тази награда и през изминалата година.

Специален плакет от омбутсмана на България Мая Манолова получи директорът на галерията в Кюстендил Валентин Господинов.

 

Тази година отбелязваме 134 години от рождението на големия художник Владимир Димитров - Майстора. Освен обновената постоянна експозиция, гостите на галерията ще могат да видят и по-рядко показвани негови творби– подготвителни рисунки, както и годишната изложба на кюстендилските художници. 

Владимир Димитров – Майстора е най-самобитният български художник, синоним на националния ни дух. В творчеството му се оглежда България, красотата и хармонията на човека и природата. Досегът с изкуството му неизменно ни кара да се чувстваме повече българи.

Да твори е неговото призвание, смисълът на съществуването му. Майстора твърдо вярва в предназначението на изкуството – да просветли, да издигне, да облагороди и обогати човешката душа и да я води към съвършенството, коментират от Художествената галерия в Кюстендил.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов