Избрани Новини

Общинари от Сапарева баня не се съгласиха на 50 лева заплата

В Трекляно и Кюстендил подобни предложения също се оказаха непопулярни

Общинските съветници в Сапарева баня отхвърлиха предложение на техен колега от местна коалиция да намалят заплатата си от 400 на 50 лева и така да помагат на бюджета, съобщиха от администрацията. Само 4-ма гласували със "за", останалите 9 се "въздържали". Мотивът на несъгласните е формален- докладната записка с предложението не била обсъждана в бюджетната комисия. Предложението ще влезе за разглеждане на следващ етап- неясно кога.

В Трекляно пък, чието население вече е под 500 жители в 19 села, кметът Радко Петрунов предложил месечното възнаграждение на 11-те съветника да не е 70% от средната брутна заплата за администрацията, както досега, а 55%. Но и това не е прието с "измъкването" предложението да влезе за обсъждане с новия бюджет на общината, което ще стане на заседание в средата на февруари т.г. Така в треклянския минипарламент продължават да взимат по 370-380 лева - чисти.

Въобще не мина и идеята на кмета на Кюстендил Петър Паунов /Дясна коалиция/, внесена още преди Нова година, съветниците да взимат заплата от 1 стотинка. "За" бяха само 17 от общо 37 съветника, дори самата кметска коалиция от 19 съветника не я подкрепи изцяло. Мотивът за отхвърлянето беше, че предложението не е издържано откъм критериите на НАП и НОИ. Оказва се, че съветниците са в трудови правоотношения- 60 % за работодателя, 40 % за служителя. Ако съветниците получавали по 1 стотинка възнаграждение, ще се наложело да довнасят осигуровки в края на годината и подлежали на данъчна ревизия, поясниха финансисти.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов