Избрани Новини

Станислав Памукчиев грабна наградата за живопис на Майстора

Днес отбелязвамe 134 години от рождението на Владимир Димитров - Майстора

Станислав Памукчиев беше отличен с тазгодишната награда за живопис, информира infomreja.bg. Днес се отбелязват 134 години от рождението на големия художник Владимир Димитров - Майстора.

На тържеството в Художствена галерия „Владимир Димитров - Майстора“ в Кюстендил присъстваха кметът на града Петър Паунов, зам.кметовете Светослав Василев и Надя Каратова, областният управител Виктор Янев, омбудсманът Мая Манолова, както и множество гости и ценители на изкуството. Преди официалната част бяха поднесени венци и цветя на паметника на Владимир Димитров – Майстора пред Художествената галерия в областния град. Минути по-късно стана ясно и името на тазгодишния носител на наградата за живопис на Майстора. Това е проф. Станислав Памукчиев.

„Това, което се случва сега и тук, го няма никъде! Тук наградата е на името на Майстора, аз го усещам като посвещение към българския род. Онова, което е днес тук – живописните платна, очите на момите... всичко свети в аурата на Майстора. Искам да благодаря на Общината в Кюстендил, че възобнови наградата. Щастлив съм, че съм част от това пространство и се радвам, че всички вие сте тук, за да споделите това мое вълнение“, сподели проф. Памукчиев.

По повод днешното събитие министърът на културата изпрати поздравителен адрес, който беше прочетен пред всички гости в Галерията. Омбудсманът на Репеблука България Мая Манолова връчи плакет на директора на Галерията - Валентин Господинов с благодарност и уважение за неговите усилия и старание за всичко, което е направил със своя екип. Статуетката на тазгодишния победител беше връчена от кмета на Община Кюстендил Петър Паунов.

Днес за четвърта поредна година в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” в Кюстендил се състоя церемонията по връчване на Националната награда за живопис на името на Майстора, която бе възстановена през 2012 г. след дългогодишно прекъсване. По традиция беше открита и изложба на миналогодишния ѝ носител – Ивайло Мирчев.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)