Избрани Новини

Аксиния Михайлова ще представи стихосбирката си "Смяна на огледалата"

Тя е първата българка, носителка на престижната награда за поезия "Гийом Аполинер“

Днес от 18 ч. в залата на четвъртия етаж в Регионалната библиотека "Димитър Талев" в Благоевград първата българка, носителка на престижната награда за поезия „Гийом Аполинер“ – Аксиния Михайлова,  ще представи стихосбирката си "Смяна на огледалата".  

През 2014 г. Аксиния Михайлова беше удостоена с най-високото отличие за поезия във Франция - наградата „Гийом Аполинер” за сборника „Небе за изгубване”, изцяло създаден на френски. Така в 73-годишната история на наградата „Аполинер“ с нея е удостоен български поет. Поетичните творби в „Смяна на огледалата“ са създадени след това специално за българската аудитория. Аксиния Михайлова притежава и най-високото отличие на Латвия  „Рицар на Ордена на трите звезди“. Носител е и на националните литературни награди „Христо Фотев“ и „Милош Зяпков“ у нас. Има две публикувани книги с избрани стихотворения на словашки и арабски език: "Опитомяване" /Krotenie,LIC, Братислава (2006)/, „В очакване на вятъра“, Нова култура, Кайро (2013). Нейни стихове са публикувани в Канада, САЩ, Франция, Белгия, Италия, Испания, Румъния, Молдова, Словакия, Словения, Сърбия, Хърватска, Македония, Гърция, Литва, Латвия, Египет, Япония и Китай. Тя е сред основателите на литературното списание „Ах, Мария” и сред учредителите на поетическото движение Cap à l’Est (Предмостие на Изток) в Будмерице, Словакия, обединяващо френскоговорящи поети от Средна и Източна Европа под егидата на „Театър Молиер – Дом на поезията“, Париж. На нея дължим майсторските преводи на Жан Жьоне, Ги Гофет, Силви Жермен, книгата на Жорж Батай „Избрано”, „Годениците от нос Тене” на Венюс Кури-Гата.
Срещата с Аксиния Михайлова се организира от Радио Благоевград съвместно с Регионалната библиотека "Димитър Талев" - Благоевград.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов