Избрани Новини

Сменят калпави помпи след бунт на село заради безводие

Вече три месеца едно от най-големите селища в района страда от недостиг на вода

Протести на жители на петричкото село Кърналово заради безводие разкриха калпаво изпълнение на проект. Вече три месеца едно от най-големите селища в района страда от недостиг на вода. Не бяха редки случаите, когато живителната течност не стига до чешмите на местните хора в продължение на 24 или 48 часа.

„В момента вода има, но след протестите ни се направи проверка на помпите, които бяха монтирани. Установено бе, че шестте помпи не са достатъчно мощни и не могат да осигурят нужния дебит. Задължиха фирмата-изпълнител до 15 дни да ги смени с други, които да решат проблема с безводието", обясни кметът на Кърналово Стоян Бойчев. Тук и в съседното село Михнево се изпълнява проект по ПУДООС на стойност над 360 хиляди лева. Целта е да се повиши дебитът на подаваната вода за двете населени места и да спрат честите аварии по главните водопроводни трасета.

„Работата се извършва от столична фирма. Подмениха 1800 метра стари етернитови тръби с PVC-тръби. Настояхме община Петрич и фирмата по надзора да проверят капацитета на монтираните 6 нови помпи и така открихме проблема", разказа селският управник.

Местните хора се усъмнили, че са поставени китайски помпи, които не могат да осигурят необходимия дебит. Трябва да се подават 25 литра в секунда за тяхното село и 17 литра в секунда за село Михнево.

„Ако проблемът не се реши, сме готови за протести", увери Стоян Бойчев. При този дебит сега, то през лятото двете села ще са на сухо, твърдят местните хора. Няма да се приеме обектът, докато всичко не бъде направено качествено и се гарантира достатъчно вода за двете населени места, увериха от община Петрич, информира standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов