Избрани Новини

Създадоха левитиращ бонсай

Миниатюрното растение се носи във въздуха благодарение на магнитни сили

Зрителна измама, видеофокус, монтаж? Нищо подобно. Този бонсай наистина се носи във въздуха. Стремежът към преодоляване на земното притегляне намери реален израз в Страната на изгряващото слънце. След като съчетаха древни традиции със съврменни технологии, японски дизайнери успяха да пренесат природата в домовете, макар и в умален вариант. Те създадоха съвършен микросвят от левитиращи бонсаи.

Нарекоха ги „малки звезди". Идеята им е колкото иновативна, толкова и проста. Миниатюрното растение се носи във въздуха благодарение на магнитни сили. За да полети бонсаят, са необходими керамична основа и саксия, в които са вградени електромагнити с противоположен поляритет.

Растението трябва да тежи около 250 грама, а диаметърът на саксийката не бива да надвишава 6 сантиметра. Това са част от тайните, благодарение на които бонсаят увисва във въздуха на около 2 сантиметра от основата.

Може и да звучи лесно, но не е съвсем така. Все пак отглеждането на бонсай е древна традиция, отдавна навлязла в измеренията на изкуството. Керамичаната основа се изработва ръчно. Необходими са около 3 месеца, за да бъде завършена.

Растението, освен че трябва да се полива редовно, е необходимо постоянно да бъде оформяно, така че да не се нарушава баланса при левитиране. Действието на магнитните сили не нарушава по никакъв начин развитието на дървото.

Техниките за отглеждането на бонсай важат изцяло и за този летящ модел. Понякога са необходими десетилетия за правилното оформяне на растението. Но пък после то може да оцелее в продължение на векове. За да напомня за съвършения баланс, който поддържа живота, съобщава БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)