Избрани Новини

Кметът Камбитов заряза лозята в село Дъбрава

За "Цар на виното 2016“ обявиха Евгени Атанасов

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов символично заряза лозята в благоевградското село Дъбрава. Ритуалът бе извършен днес по време на празник, посветен на Деня на св. Трифон, след като виното бе благословено от благоевградски свещеници. „Както се развива общината, така да раждат и лозята“, пожела актьорът Николай Кимчев, който влезе в ролята на светеца. По традиция в село Дъбрава се събраха десетки производители на домашни вина, които се бориха за приза „Цар на виното 2016“.

Тричленно жури от професионални технолози дегустира различните видове от напитката на боговете и единодушно обяви за най-добро вино произведеното от Евгени Атанасов. Короната му бе предадена от миналогодишния носител на приза Илиян Зашев. За качествено домашно вино бяха отличени oще Владимир Китанов и Спас Китанов. Винопроизводители от региона бяха наградени в различни категории, сред които „Най-тежко вино“, „Най-деликатни вино“ и „Най-пенливо вино“.

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов пожела здраве и богата реколта на производителите на домашно вино. „Честит празник! Искам да пожелая най-вече здраве, за да може да отглеждате лозята, да правите хубаво вино и да му се наслаждавате“, каза в словото си д-р Камбитов. По време на програмата беше прочетен и поздравителен адрес, изпратен до кмета д-р Камбитов от министъра на земеделието и храните Десислава Танева. Домакинът на събитието, кметът на Дъбрава Росен Георгиев, беше уважен още от народните представители Даниела Савеклиева и Йордан Андонов, председателя на Общински съвет Радослав Тасков и кметове на населени места в община Благоевград.

В празничната програма бяха включени още кукерско дефиле и музикални изпълнения. От тази година празникът, посветен на Деня на св. Трифон, се провежда всяка първа събота на месеца, а не както до този момент на 1 февруари. Решението е на кметското ръководство, а целта е да се даде възможност на повече хора да се присъединят и да станат част от програмата в село Дъбрава.

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов