Избрани Новини

Станислав Божанков – Станко открива юбилейна изложба в Кюстендил

Представя ретроспективно живопис и графика

50-годишният юбилей на кюстендилския художник Станислав Божанков – Станко ще бъде отбелязан в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” с  ретроспективна изложба живопис и графика. Вернисажът е на 10 февруари 2016 г., от 17.30 до 19.30 ч., съобщава infomreja.bg.

Станислав Божанков разсъждава за търсенията и корените си, които той определя като „търсене на идентичност, опит за себеразбиране край прастария извор, от който винаги се пие”.

Художникът казва, че създава свои „сюрреалистични територии, изпълнени с усещане за съобщност и предчувстване на Порядъка и Общата хармония”.

Станислав Божанков е роден през 1966 г. в Кюстендил. Завършва графика в Академията за изящни изкуства в Краков, Полша. Работи в областта на живописта, рисунката и графиката.

Участва в международни изложби, биеналета, триеналета и други във Варна, Тайпе, Майданек, Краков, Филаделфия, Сеул, Ню Йорк, Канагава, Лодз, Белград, Любляна, Истанбул, Гуанлан, Люксембург, Шанхай и др. Носител е на международни награди и грантове: 23 международни награди, отличия и дипломи; 2003 г. – Ню Йорк, “The Pollock-Krasner Foundatio Grant” (живопис);

2007 г. – Ню Йорк, “The Pollock-Krasner Foundation Grant” (графика и рисунка). Негови творби са притежание на над 40 публични колекции и музеи в Полша, България, Румъния, Малайзия, Египет, САЩ, Тайван, Италия и др.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)