Избрани Новини

Напрежението на Кулата ескалира (обновена)

Четирима български тираджии са задържани, държавата с твърд натиск по дипломатически път

Ескалира напрежението на граничен пункт Кулата, който за пореден ден е затворен от протестиращи гръцки фермери, предаде Дарик. Четирима шофьори на камиони с българска регистрация преминаха от гръцка на българска територия, след като потеглиха рязко и минаха през защитните бариери. С мръсна газ водачите изминали около 2 км от мястото, където били паркирали, до самия граничен пункт. Това опитал да направи още един шофьор, но бил спрян своевременно от гръцката полиция. Протестиращите земеделци обясниха пред гръцки медии, че тежкотоварните превозни средства потеглили с опасно висока скорост. На косъм се разминал сериозен инцидент. Български шофьори пък се оплакаха, че фермерите хвърляли камъни по камионите им. Били изпочупени прозорците на няколко ТИР-а. По информация на Нова телевизия малко след това български шофьори на ТИР-ове блокирали подхода към Кулата от българска страна.


Четиримата български тираджии са задържани до 24 часа в Граничен полицейски участък в Петрич, допълва "24 часа". Шофьорите са чакали поведе от две денонощия на дългата над 15 км опашка от гръцка страна на ГКПП Кулата-Промахон. През нощта нервите им не издържали и тогава са тръгнали с мръсна газ да влизат в България, като счупили бариерите на пункта. "Задържани са за неизпълнение на полицейско разпореждане и заради това, че са минали през пункта без проверка на документите", казаха от "Гранична полиция". Началникът на ГКПП Кулата се е срещнал с шефа на полицията в Серес и шефа на гръцкия пункт Промахон, за да ги информира за ескалиращото напрежение. Български шофьори са направили жива верига на шосето в знак на контрапротест на гръцката стачка.


Държавата е взела абсолютно всички мерки, с които разполага. Това заяви междувременно пред журналисти в парламента външният министър Даниел Митов по повод блокадата на гръцката граница. Инструментите, с които разполагаме като държава, ги използваме, подчерта той. Изпратено е уведомление до Европейската комисия, която ще стартира процедура срещу Гърция за неизпълнение на европейското законодателство и южната ни съседка най-вероятно ще бъде глобена. Два пъти Бойко Борисов е разговарял с гръцкия си колега. Даниел Митов също няколко пъти е разговарял за проблема с гръцкия външен министър. Напрежението расте, притеснен е Даниел Митов. Гръцката държава трябва да отпуши границата, категоричен е министърът. От думите му стана ясно, че няма да спрем с натиска за разрешаване на казуса. "Държавата ще направи всичко възможно, за да може нашите превозвачи, нашите фермери да си търсят правата", заяви външният министър. Проучвали се опциите, по които това да стане.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)